Το TikTok απαιτεί ρητή συγκατάθεση από τον γονέα για το άνοιγμα λογαριασμού εφήβου και μόνο εφόσον είναι άνω του ηλικιακού ορίου των 13 ετών, σύμφωνα με τους επίσημους όρους της υπηρεσίας. Σαφώς, αυτό πολύ συχνά δεν τηρείται, όμως κάποιες φορές γίνεται απλά από άγνοια.
Παράλληλα, οι γονείς αξίζει να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο, ο οποίος εύκολα προσαρμόζει όλο το περιεχόμενο που εμφανίζει στον χρήστη με βάση αυτά που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.
Με λίγα λόγια, αν κάποιος παρακολουθήσει ένα βίντεο για ένα συγκεκριμένο θέμα, ο αλγόριθμος στη συνέχεια θα του προτείνει περισσότερα βίντεο με το ίδιο θέμα ή άλλα αντίστοιχα/σχετικά.
Πώς μπορεί να προστατεύσει ο γονέας το παιδί του που χρησιμοποιεί το TikTok
Ο γονέας έχει στη διάθεσή του εργαλεία για την προστασία του παιδιού του. Το πρώτο και βασικότερο είναι μια επιλογή που υπάρχει στις ρυθμίσεις του TikTok και ονομάζεται «Αντιστοίχηση Οικογένειας / Family Pairing».
Οι γονείς θα πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή (TikTok) στο δικό τους κινητό και να δημιουργήσουν τον δικό τους λογαριασμό. Στη συνέχεια, την επιλογή αυτή θα τη βρουν πατώντας «Προφίλ» στο κάτω δεξιά μέρος της αρχικής οθόνης, όταν μπουν στην εφαρμογή.
Έπειτα, θα χρειαστεί να πατήσουν τις τρεις οριζόντιες γραμμές στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης και μετά «Ρυθμίσεις και απόρρητο». Στη νέα οθόνη που θα εμφανιστούν οι ρυθμίσεις της εφαρμογής, στον τομέα «Περιεχόμενο & Δραστηριότητα», θα βρουν το «Αντιστοίχηση Οικογένειας».
Πατώντας το «Αντιστοίχηση Οικογένειας», θα εμφανιστούν οδηγίες για τη λειτουργία αυτή, η οποία επιτρέπει στον χρήστη-γονέα (από τον δικό του λογαριασμό) να προσαρμόσει τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του παιδιού.
Συγκεκριμένα, επιτρέπει να βάλει ο γονέας όριο στον χρόνο που παρακολουθεί το παιδί την οθόνη του, να περιορίσει ποιος μπορεί να του στείλει μηνύματα, να διαχειριστεί τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφαλείας του λογαριασμού του και παράλληλα να επιλέξει εάν ο λογαριασμός του παιδιού θα είναι ιδιωτικός ή δημόσιος (αν θα εμφανίζεται στην αναζήτηση).
Έπειτα, αρκεί να επιλέξει ο γονέας στην εκάστοτε συσκευή ποιος λογαριασμός ανήκει στον γονέα και ποιος στο παιδί και, τέλος, να σαρώσει έναν κωδικό QR για να κάνει τη σύζευξη των δύο λογαριασμών.
Άλλες επιλογές
Πέρα από την «Αντιστοίχηση Οικογένειας», υπάρχει και η επιλογή «Ψηφιακή Ευημερία / Digital Wellbeing» στο ίδιο μενού των ρυθμίσεων. Εκεί, εφόσον την ενεργοποιήσει κάποιος, θα μπορεί να ρυθμίσει τον χρόνο που σπαταλά το παιδί με την εφαρμογή, αλλά και να θέσει άλλους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση ακατάλληλου περιεχομένου.
Τέλος, ο γονέας θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όπως όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το TikTok συλλέγει δεδομένα από τον χρήστη. Συγκεκριμένα, το TikTok διαμοιράζεται δεδομένα των χρηστών με τρίτους, όπως εταιρείες υπηρεσιών IT/cloud, αλλά και άλλους συνεργάτες της πλατφόρμας, όπως διαφημιστές, εταιρείες αναλύσεων, παρόχους μηχανών αναζήτησης και άλλα.
Ακόμη, συλλέγει δεδομένα από το clipboard της συσκευής του χρήστη, δηλαδή όταν κάνει κάποιος «αντιγραφή» σε κάτι, όπως για παράδειγμα κωδικούς ή μέρη από ιδιωτικές συζητήσεις.
Οι χρήστες iPhone που έχουν την έκδοση 14 του iOS έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα εργαλεία για τον έλεγχο αυτών των δεδομένων.