Τεχνολογία

Camfecting – «Μας βλέπουν» από την κάμερα του κινητού: Πώς το κάνουν και πώς θα το καταλάβουμε

Εν μέσω πανδημίας, η παραμονή όλων μας μπροστά από μια οθόνη έγινε ακόμα μεγαλύτερη, είτε επρόκειτο για φορητό υπολογιστή, είτε για smartphone είτε για άλλη συσκευή. Η συνήθεια ωστόσο παρέμεινε, κι αυτό συνεχίζεται. Πρακτικά όμως, αυτό συνήθως σημαίνει ότι καθόμαστε και μπροστά σε μια κάμερα την οποία, πριν την πανδημία του κορονοϊού, οι περισσότεροι από εμάς δεν την χρησιμοποιούσαμε σε καθημερινή βάση.

Οι ίδιες διαδικτυακές κάμερες μας συνδέουν με αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και μας βοηθούν συμμετάσχουμε απομακρυσμένα, σε επαγγελματικές διαδικτυακές διασκέψεις. Αυτές είναι όμως και οι κάμερες που μπορούν να μας εκθέσουν σε κίνδυνο. Και ειδικά αυτές των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων είναι συνεχώς… απέναντί μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θέμα μας απασχολεί σε συνέχεια και του αντίστοιχου περί της απόδειξης ότι τα smartphone μας «ακούν»; Το ertnews.gr έχει καταπιαστεί και με τον ρόλο των voice cookies και τη διαδικασία καταγραφής των λεγομένων μας, ζητώντας απαντήσεις από ειδικούς.

Πληροφορίες για τους τρόπους που μπορεί να παραβιάσει κάποιος μια web κάμερα, είναι πολύ εύκολο να τα βρει κάποιος στο internet.

Συνηθως η εν λόγω ενέργεια (παραβίασης της κάμερας) γνωστή διεθνώς ως “camfecting” γίνεται για:

  • κυβερνοεπίθεση με οικονομικά κίνητρα
  • παρακολούθηση της ζωής του χρήστη από stalkers
  • εκφοβισμό από bullies
  • πρόκληση από τα γνωστά σε όλους μας πλέον τρολ

Όπως επισημαίνεται από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας ΕSET, το “camfecting” δεν είναι μόνο εισβολή στην ιδιωτική μας ζωή, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία και ευημερία μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ