Η νταντά τεχνητής νοημοσύνης έφτασε. Τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό για τη βελτιστοποίηση της γενιάς της ανθρώπινης ζωής, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην επιστήμη.
Η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν πλέον να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των νεογέννητων μέσω της χρήσης αλγορίθμων και τεχνητών μητρών, κάτι που μοιάζει τρομακτικά με αυτό που βλέπουμε στο κλασικό cult έργο The Matrix.
Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, Κινέζοι εμπειρογνώμονες στο Suzhou πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη της τελευταίας τεχνολογικής ανακάλυψης. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις ηθικές επιπτώσεις της ανατροφής ανθρώπων σε ένα τεχνητό περιβάλλον.
Οι ανακαλύψεις δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biomedical Engineering από επιστήμονες με έδρα το Suzhou. Η νταντά τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη ανθρώπινων παιδιών σε μια "μακροπρόθεσμη συσκευή καλλιέργειας εμβρύων".
Αυτή η τεχνητή μήτρα είναι μια μεγάλη μηχανή που περιέχει διαμερίσματα για μεμονωμένα έμβρυα. Τα έμβρυα θα τρέφονται όπως θα τρέφονταν σε μια πραγματική μήτρα, αν βρίσκονται στον θάλαμο, ο οποίος θα είναι γεμάτος με ένα βελτιστοποιημένο μείγμα "θρεπτικών υγρών".
Σε κάτι που μοιάζει κάπως ευγονικό, το λογισμικό θα διατηρεί αρχείο με την υγεία και το "αναπτυξιακό δυναμικό" του εμβρύου καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του.
Πιθανότατα δεν θα συμβεί σύντομα...
Προς το παρόν, η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανάπτυξη ζωικών εμβρύων που εξελίσσονται σε έμβρυα στο εργαστήριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πράξη πειραματισμού σε ανθρώπινα έμβρυα ηλικίας άνω των δύο εβδομάδων απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει η SMCP, η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στην Κίνα. Επειδή οι τεχνητές μήτρες θα μετέτρεπαν ουσιαστικά ένα νοσοκομείο ή ένα εργαστήριο σε μητέρα σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, η τεχνολογία είναι απίθανο να αναπτυχθεί στην περιοχή σύντομα.
Τούτου λεχθέντος, η ανάπτυξη τεχνητών μητρών δεν είναι μια νέα ιδέα. Αν και δεν πρόκειται για νέα ανακάλυψη, η εισαγωγή της τεχνολογίας στη μαζική παραγωγή ανθρώπων και η ανάμειξή της με την ιεραρχημένη τεχνητή νοημοσύνη είναι, και πρόκειται για μια εξέλιξη που ακούγεται αρκετά δυστοπική.
Φυσικά, δεν είναι όλα μια απελπιστική δυστοπία...
Αν και η σκέψη της τεχνητής ανάπτυξης ανθρώπινων βρεφών είναι τραβηγμένη, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα. Στο παρελθόν, για παράδειγμα, η διαδικασία παραγωγής παιδιών μέσα στους ανθρώπους ήταν μια μακρά, χρονοβόρα και δυσάρεστη διαδικασία, και αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τις μητέρες που θα ήθελαν να αποκτήσουν παιδιά, αλλά προς το παρόν δεν είναι σε θέση να το κάνουν, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινη παρένθετη μητέρα. Εξάλλου, ο πληθυσμός πρόκειται να αρχίσει να συρρικνώνεται κατά δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα και τα ποσοστά γονιμότητας σε όλο τον κόσμο καταρρέουν με τρομακτικό ρυθμό.
Αυτό μοιάζει περισσότερο με ένα "όταν" παρά με ένα "αν".
Όταν η τεχνητή ανθρώπινη ανάπτυξη γίνει διαθέσιμη, θα δώσει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που διαφορετικά θα κινδύνευαν κατά τη διάρκεια του τοκετού να αποκτήσουν παιδιά. Η υιοθεσία είναι επίσης μια επιλογή για χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται σήμερα σε ανάδοχες οικογένειες και τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε μόνιμες οικογένειες.