Τεχνολογία

Τα ρομπότ δολοφόνοι δεν είναι επιστημονική φαντασία: Θα κάνουν περιττούς τους στρατιώτες;

Θανατηφόρα αυτόνομα οπλικά συστήματα (LAWS), που ονομάζονται επίσης «ρομπότ δολοφόνοι» ή «slaughterbots» που αναπτύσσονται από πολλές χώρες, έχουν αποτελέσει θέμα συζήτησης με τους διεθνείς κύκλους του στρατού, της ηθικής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγείρουν ανησυχίες. Οι πρόσφατες συζητήσεις για την απαγόρευση αυτών των ρομπότ δολοφόνων τα έφεραν ξανά στο προσκήνιο.

Ο λόγος του ενδιαφέροντος; Ρομπότ δολοφονικών  drones, όπλα και βόμβες που αποφασίζουν μόνα τους, με τεχνητό εγκέφαλο, αν θα επιτεθούν και θα σκοτώσουν  και τι πρέπει να γίνει, αν μη τι άλλο, για να ρυθμιστούν ή να απαγορευτούν.

Η εξέλιξη αυτών των μηχανών, θεωρείται ένα δυνητικά σεισμικό γεγονός στον πόλεμο, παρόμοιο με την εφεύρεση της πυρίτιδας και των πυρηνικών βομβών.

Τι είναι τα Killer Robots;

Ο ακριβής ορισμός του ρομπότ δολοφόνος είναι ρευστός. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μπορεί να περιγραφούν ευρέως, ως οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για τον εντοπισμό, την επιλογή και τη θανάτωση ανθρώπινων στόχων χωρίς ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο.

Σε περίπτωση που το ρομπότ δολοφόνος συναντήσει κάποιον που ο αλγόριθμος κρίνει ότι ταιριάζει με το προφίλ στόχο, θα πυροβολήσει για να σκοτώσει. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες, ότι τα ρομπότ δολοφόνοι θα απειλούσαν το θεμελιώδες δικαίωμα στη ζωή και την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η διαμάχη για τα εντελώς αυτόνομα όπλα, έφτασε στη διεθνή σκηνή πριν από περίπου μια δεκαετία. Τονίστηκε ότι θα ήταν δύσκολο να συμμορφωθούν τα όπλα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Η χρήση ρομπότ δολοφόνων, θα δημιουργούσε επίσης ένα κενό στην ευθύνη, ποιος είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες και ποιος πρέπει να τιμωρηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε ένα συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.  Για πρώτη φορά, η πλειονότητα των 125 χωρών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για ορισμένα συμβατικά όπλα (CCW), ανακοίνωσαν ότι ήθελαν περιορισμούς στα ρομπότ δολοφόνων. 

Παρά τα όσα είπαν αυτές οι χώρες, μια πρόταση για την απαγόρευση αυτών των μηχανών, δεν μπόρεσε να εγκριθεί καθώς αντιτάχθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Ισραήλ.

Πιθανή πρώτη δολοφονία με αυτόνομο όπλο

Σύμφωνα με μια  έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, στη Λιβύη τον Μάρτιο του 2020, η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και των δυνάμεων που ευθυγραμμίζονται με τον στρατηγό Khalifa Haftar.

Ένα drone που ονομάζεται Kargu-2, κατασκευασμένο από έναν Τούρκο αμυντικό εργολάβο, εντόπισε και επιτέθηκε στους μαχητές καθώς διέφυγαν από επίθεση με ρουκέτα, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία άφησε ασαφές εάν κάποιος άνθρωπος έλεγχε τα drones.

Στον πόλεμο του 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν πολέμησε την Αρμενία με επιθετικά drones και πυραύλους, που περιπλανώνται στον αέρα μέχρι να ανιχνεύσει το σήμα ενός καθορισμένου στόχου.

Αυξανόμενη Επένδυση

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και το Ισραήλ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας και της ανάπτυξης αυτών των ρομπότ δολοφόνων.

Όπως ανέφεραν προηγουμένως οι EurAsian Times , κάθε κλάδος του αμερικανικού στρατού αναζητά περισσότερα ρομπότ. Ενώ το Ναυτικό των ΗΠΑ, πειραματίζεται με ένα πλοίο 135 τόνων με το όνομα «Sea Hunter» που θα μπορούσε να περιπολεί τους ωκεανούς χωρίς πλήρωμα, ο στρατός της χώρας αναπτύσσει ένα νέο σύστημα για τα άρματα μάχης του που θα επιτρέπει στις μηχανές να επιλέγουν έξυπνα στόχους.

Αλλά ούτε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ υστερεί. Εργάζεται σε μια αυτόνομη ομαδική αρχιτεκτονική αεροσκαφών, στο πλαίσιο του προγράμματος «SkyBorg». Εικάζεται, ότι το αεροσκάφος θα επιτρέψει στην USAF «να τοποθετεί, να παράγει και να συντηρεί εξόδους αποστολών σε επαρκή ρυθμό, για να παράγει και να διατηρεί μάζα μάχης σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα».

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία πιστεύεται ότι διαθέτει ένα «υποβρύχιο drone» που είναι εξοπλισμένο με «πυρηνικά πυρομαχικά». Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), που αποτελεί το θεμέλιο της ανάπτυξης τέτοιων ρομπότ έως το 2030.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει καθιερωθεί στον τομέα των αυτόνομων όπλων, ειδικά με το «Κηφήνα Αυτοκτονία» Harop, το ρομπότ πεδίου μάχης με τροχούς Robattle και το αυτοματοποιημένο πολυβόλο ελέγχου συνόρων Sentry-Tech.

Η πολυπλοκότητα και οι ποικίλες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, καθιστούν πιο δύσκολη τη ρύθμισή της από τα πυρηνικά όπλα ή τις νάρκες ξηράς. Και το κυριότερο, η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το τι χτίζουν οι διάφορες χώρες, έχει δημιουργήσει «φόβο και ανησυχία» στους στρατιωτικούς ηγέτες και όχι μόνο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...