Καινοτόμο εφαρμογή για κινητές συσκευές ιχνηλάτησης στενών επαφών των κρουσμάτων στα αμφιθέατρα, ανέπτυξε το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (ΤΜΗΥΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών ανέπτυξε μια εφαρμογή για κινητές συσκευές, που μπορούν να ιχνηλατήσουν τις στενές επαφές των κρουσμάτων στους χώρους διδασκαλίας.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο Πατρών
Η εφαρμογή COCOTR@CE λειτουργεί με την ανάγνωση κωδικών QR τα οποία τοποθετούμενα σε κάθε κάθισμα των αιθουσών διδασκαλίας του τμήματος, επιτρέπουν στους φοιτητές να τηρούν ένα πλήρες ιστορικό των θέσεων που έχουν καθίσει, σεβόμενη πλήρως την ιδιωτικότητα των φοιτητών.
Σε περίπτωση κρούσματος, το ιστορικό από τη συσκευή του χρήστη μπορεί να κοινοποιηθεί προς τους υπόλοιπους συμφοιτητές του, ώστε να μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν αν έχουν έρθει σε στενή επαφή κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, και να προβούν ενημερωμένα και χωρίς πανικό στη διενέργεια των απαραίτητων τεστ ανίχνευσης. Το ΤΜΗΥΠ διαθέτει την εφαρμογή αλλά και το πρόγραμμα για την εύκολη δημιουργία των ετικετών QR ως ανοικτά διαθέσιμο κώδικα λογισμικού. Κάθε τμήμα του Παν. Πατρών αλλά και οποιοδήποτε άλλο Α.Ε.Ι. ή άλλο εκπαιδευτικό ιδρύματος της χώρας που επιθυμεί να αξιοποιήσει την εφαρμογή, μπορεί πολύ εύκολα να κατεβάσει τον κώδικα και να τον προσαρμόσει στα δικά του δεδομένα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν την εφαρμογή όπως «τρέχει» αυτή τη στιγμή στο ΤΜΗΥΠ στον ιστότοπο . Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες χρήσης για την εφαρμογή υπάρχουν στον ιστότοπο του ΤΜΗΥΠ.