Τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της Βρετανίας και της Νορβηγίας είναι πλέον διασυνδεδεμένα χάρη στο μεγαλύτερο κόσμο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, ένα έργο που κόστισε 1,6 δισεκατομμύρια λίρες.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία είναι πλέον σε θέση να μοιραστούν ανανεώσιμη ενέργεια» ανακοίνωσε την Παρασκευή η National Grid, διαχειριστής του βρετανικού δικτύου.
Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης, μήκους περίπου 720 χλμ., θα ξεκινήσει με δυναμικότητα 700 ΜW που θα ανέλθει σταδιακά στα 1.400 ΜW εντός τριών μηνών.
«Σε πλήρη δυναμικότητα, το North Sea Link θα μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα 1,4 δισεκατομμύρια νοικοκυριά» αναφέρει η National Grid.
«Όταν φυσάει στην Αγγλία και η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξάνεται, μπορεί κάποιος στη Νορβηγία να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια σε καλή τιμή από τους Βρετανούς και να αφήσει το νερό στις δεξαμενές των υδροηλεκτρικών φραγμάτω», κύρια πηγή ενέργειας στη Νορβηγία, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο Τορ Άντερς Νούμενταλ της Statnett, διαχειριστή του νορβηγικού δικτύου ηλεκτροδότησης.
Η κατασκευή του καλωδίου διήρκεσε έξι χρόνια και συνάντησε πολλές τεχνικές προκλήσει. Μεταξύ άλλων απαίτησε την κατασκευή ειδικής φορτηγίδας για τη διέλευση του καλωδίου κάτω από μια νορβηγική λίμνη αλλά ακόμη το σκάψιμο σήραγγας 2.300 μέτρων.
Στην κατάταξη των πιο μεγάλων υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων το North Sea Link εκθρονίζει το Nordlink (623 χλμ, εκ των οποίων τα 516 κάτω από το νερό), το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γερμανία.
Συνδεδεμένη ήδη με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, η Βρετανία προβλέπει και άλλες διασυνδέσεις με χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, κυρίως χάρη σε ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που τη συνδέει με τη Δανία, το Viking Link (765 χλμ. εκ των οποίων τα 621 κάτω από το νερό), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, πυρκαγιά που επηρέασε μια σημαντική ηλεκτρική σύνδεση με τη Γαλλία είχε μειώσει το δυναμικό της Βρετανίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών αερίου στη χώρα.
Μέχρι το 2030, το 90% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις διασυνδέσεις της National Grid θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, «θα επιτρέψει να αποφευχθεί η απόρριψη 100 εκατ. τόνων άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το ισοδύναμο δύο εκατ. αυτοκινήτων».
Η Βρετανία, η οποία φιλοξενεί από τα τέλη Οκτωβρίου τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα, θέλει να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.