Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας διαδικτύου και εφαρμογών Check Point Research, διαπίστωσε ότι λόγω κακής χρήσης υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους και βάσεων δεδομένων τρίτων εταιρειών, οι εφαρμογές αυτές αποκάλυπταν σε πραγματικό χρόνο προσωπικά δεδομένα χρηστών που τις είχαν εγκαταστήσει στα smartphones τους, όπως e-mail, φωτογραφίες, chats και κωδικούς πρόσβασης.
Οι άνθρωποι της εταιρείας εξήγησαν ότι ενώ οι βάσεις δεδομένων πραγματικού χρόνου είναι χρήσιμες για όσους γράφουν εφαρμογές, η κακή χρήση των εργαλείων αυτών μπορεί να δώσει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών σε διαδικτυακούς απατεώνες, τονίζοντας ότι οι developers θα πρέπει να προσέχουν για την ασφάλεια, όχι μόνο αυτής καθαυτής της εφαρμογής, αλλά και άλλων υπηρεσιών, όπως το υπολογιστικό νέφος, οι βάσεις δεδομένων πραγματικού χρόνου, ακόμα και τις ειδοποιήσεις.
Οι «ένοχες» εφαρμογές είναι πολλές και ποικίλες, από apps για ταξί, μέχρι εφαρμογές αστρολογίας και σχεδιασμού και κάποιες από αυτές λειτουργού σε εκατομμύρια συσκευές. Όλη η μελέτη της εταιρείας μαζί με τις εφαρμογές βρίσκεται αναλυτικά εδώ. Οπότε, αν έχετε κατεβάσει στο κινητό σας κάποια, καλό είναι να την απεγκαταστήσετε αμέσως.