Περιβάλλον

Τουλάχιστον 6,6 εκ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2023

Αποκαλυπτική είναι η Παγκόσμια Έκθεση για τον Εσωτερικό Εκτοπισμό σχετικά με τις συνέπειες που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη και οι οποίες οδηγούν στην αύξηση των περιβαλλοντικών προσφύγων.

Τουλάχιστον 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο εκτοπίστηκαν λόγω καιρικών συνθηκών μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση.

Πολλοί από αυτούς εκτοπίστηκαν πολλές φορές κατά κύριο λόγο εξαιτίας πλημμυρών, καταιγίδων, ξηρασίας και πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα 20,3 εκατομμύρια αναγκαστικούς εκτοπισμούς το προηγούμενο έτος.

Άλλο 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν από φυσικές καταστροφές – όχι άμεσα συνδεδεμένες με την κλιματική αλλαγή – όπως σεισμοί και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Αναμένεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί εκθετικά στις χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο Al Jazeera η επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων για το κλίμα και το περιβάλλον, Τζούλι Γκάσιεν.

«Η κλιματική αλλαγή θα συμβάλει στον εκτοπισμό πολύ μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων και θα οδηγήσει σε περισσότερα, μεγαλύτερα και εντονότερα επικίνδυνα φαινόμενα», πρόσθεσε.

Οι περιοχές όπου υπήρξαν οι περισσότεροι εκτοπισμοί

Οι χώρες με τον υψηλότερο αριθμό εκτοπισμών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες το 2023 ήταν η Κίνα (4,6 εκατομμύρια) και οι Φιλιππίνες (2,1 εκατομμύρια).

Εκεί, ο τυφώνας Ντοκσούρι, μία από τις ισχυρότερες καταιγίδες της εποχής, εκτόπισε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και σκότωσε δεκάδες.

Στην Αφρική, η Σομαλία βίωσε τον υψηλότερο αριθμό εκτοπισμών στην ήπειρο με 2 εκατομμύρια, κυρίως λόγω των «χειρότερων πλημμυρών των τελευταίων δεκαετιών» που ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τα καιρικά φαινόμενα αυξάνουν επίσης τους κινδύνους για τις ήδη ευάλωτες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πλήττονται από συγκρούσεις, δήλωσε ο Εζέκιελ Σίμπερινχαμ, παγκόσμιος διευθυντής για τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού.

«Οι επιδεινούμενες επιπτώσεις επηρεάζουν τη ζωή, την υγεία και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων», δήλωσε στο Al Jazeera, σημειώνοντας ότι οι κοινότητες αυτές αγωνίζονται επίσης να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Οι πλημμύρες και οι καταιγίδες ευθύνονται για τη συντριπτική πλειονότητα των εκτοπισμών με 9,8 εκατομμύρια και 9,5 εκατομμύρια αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν οι ξηρασίες (491.000) και οι πυρκαγιές (435.000).

Ειδικότερα, οι πλημμύρες, παρά τις κάποιες διακυμάνσεις, παρουσιάζουν σαφή ανοδική τάση, με αύξηση από 272 περιστατικά που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες το 2015 σε 1.710 περιστατικά το 2023 – δηλαδή πάνω από έξι φορές παραπάνω.

Ομοίως, οι καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων των κυκλώνων και των τυφώνων, σημείωσαν σημαντική αύξηση. Αυξήθηκαν περισσότερο από επτά φορές, από 163 καταγεγραμμένα περιστατικά το 2015 σε 1.186 το 2023.

Συνδυαστικά, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες ήταν υπεύθυνες για το 77% όλων των περιστατικών που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες παγκοσμίως από το 2008 έως το 2023.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...