Τυφώνας Αΐντα
Περιβάλλον

Φυσικές καταστροφές: Αυτές είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε τυφώνα, κυκλώνα και ανεμοστρόβιλο

Εν όψει του τυφώνα «Milton», ενός από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες του τελευταίου αιώνα που αναμένεται να χτυπήσει μέσα στις επόμενες ώρες την περιοχή της Φλόριντα αναλύουμε τις διαφορές μεταξύ στις ονομασίες τυφώνα, κυκλώνα και ανεμοστρόβιλο.

Αρχικά είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφές ότι οι ονομασίες αφορούν διάφορες υποκατηγορίες του ίδιου καιρικού φαινομένου. Η βασική διαφορά τους έγκειται κυρίως στο πού εμφανίζονται παρά στην φύση τους. Όπως αναφέρει το National Geographic το καιρικό φαινόμενο ονομάζεται τυφώνας (hurricanes), στον Ατλαντικό ή τον βόρειο Ειρηνικό, από τον θεό του κακού της Καραϊβικής, τον Huracán. Αντίστοιχα, το φαινόμενα στον βορειοδυτικό Ειρηνικό ονομάζεται typhoon (εξακολουθούν να είναι «τυφώνες» στη γλώσσα μας), ενώ στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό και τον νοτιοανατολικό Ινδικό Ωκεανό, τις αποκαλούμε «κυκλώνες» ή ακόμα και «τροπικούς κυκλώνες».

Τυφώνας, κυκλώνας, ανεμοστρόβιλος: Οι διαφορές και η εξήγηση ανάλογα με την εποχή

Στα βόρεια τμήματα του Ινδικού Ωκεανού, οι μετεωρολόγοι αναφέρονται σε «σφοδρές τροπικές καταιγίδες», ενώ στα νοτιοδυτικά, αυτές αποκαλούνται «τροπικοί κυκλώνες». Το κριτήριο για να χαρακτηριστεί μία καταιγίδα ως τυφώνας ή κυκλώνας είναι η ένταση των ανέμων. Συγκεκριμένα, αν οι άνεμοι φτάνουν τουλάχιστον τα 119 χιλιόμετρα/ώρα (Κατηγορία 1). Αν οι άνεμοι αγγίξουν τα 179 χλμ/ώρα, τότε πρόκειται για «σφοδρό τυφώνα ή κυκλώνα».

Για να εξελιχθεί ένας τυφώνας σε υπερτυφώνα, πρέπει να φτάσει ταχύτητες 241 χλμ/ώρα. Η διάκριση για τον ανεμοστρόβιλο (tornado) είναι διαφορετική, καθώς πρόκειται για μια δίνη που προκαλείται από τη σύγκρουση δύο αντίθετων ρευμάτων αέρα, μετατρέποντας την αέρια μάζα σε κάτι που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της. Τόσο οι τυφώνες όσο και οι κυκλώνες συχνά συνοδεύονται από ανεμοστρόβιλους. «Οι ανεμοστρόβιλοι παραμένουν πέρα από τη σφαίρα της κατανόησής μας», δηλώνει ο Tony Del Genio, περιβαλλοντολόγος του Goddard Institute for Space Studies της NASA, προσθέτοντας ότι «η επιστήμη σε αυτό το πεδίο είναι ακόμη στα σπάργανα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμη μία διαφορά στην εμφάνιση αυτών των καιρικών φαινομένων. Πρόκειται για την χρονική περίοδο στην οποία εμφανίζονται. Οι τυφώνες του Ατλαντικού εκδηλώνονται από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ οι τυφώνες του βόρειου Ειρηνικού και οι κυκλώνες του Ινδικού Ωκεανού ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα. Στον βορειοανατολικό Ειρηνικό, η επίσημη περίοδος των τυφώνων εκτείνεται από τις 15 Μαΐου έως τις 30 Νοεμβρίου, ενώ στον βορειοδυτικό Ειρηνικό εμφανίζονται από τα τέλη Ιουνίου έως περίπου τα τέλη Δεκεμβρίου. Στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, οι κυκλώνες εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο.

Καταλήγοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την ονομασία τους, πρόκειται για εξαιρετικά έντονα και καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που έχουν τη δύναμη να αφανίζουν ανθρώπινες κοινωνίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...