Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος δίνει την επιστημονική του εξήγηση για τη μυρωδιά της βροχής
Πόσες φορές έχουμε παρατηρήσει να εισπνέουμε ιδιαίτερες μυρωδιές κατά τη διάρκεια της βροχής; Και πόσες φορές έχουμε ανοίξει -έστω λίγο- το παράθυρο για να μυρίσουμε τη βροχή; Ουσιαστικά όμως αυτό που μυρίζουμε -και αρέσει σε πολλούς- είναι το χώμα το οποίο βρέχεται. Για το θέμα μάλιστα, φαίνεται ότι υπάρχει και επιστημονική εξήγηση, που ακούει στο όνομα petrichor.
Πετριχώρ ονομάζεται η οσμή που αναδύεται από το έδαφος όταν πέφτουν πάνω του οι σταγόνες της βροχής. Μάλιστα, η ετυμολογία της λέξης προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων πέτρα και ιχώρ, όπου κατά την ελληνική μυθολογία ο ιχώρας ήταν το χρυσό υγρό που έρεε στις φλέβες των θεών αντί αίματος.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr, η βροχή αυτή καθαυτή δεν φέρει κάποια οσμή. Η μυρωδιά όπου φτάνει στα ρουθούνια μας έγκειται στη χημική ένωση που προκύπτει όταν οι σταγόνες της βροχής πέφτουν πάνω στο χώμα.
Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος συμπλήρωσε ότι η εν λόγω μυρωδιά είναι αρεστή σε πολλούς καθώς η πηγή ανήκει σε έλαιο που παράγεται από κάποια φυτά και το οποίο απελευθερώνεται στον αέρα.
Η χημική ένωση που κάνει τη βροχή να μυρίζει
Ο όρος «πετριχώρ» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1964 από Αυστραλούς ερευνητές (ως petrichor) για τους σκοπούς ενός επιστημονικού άρθρου που έγραψαν για το περιοδικό Nature και στο οποίο ανέλυσαν πώς η συγκεκριμένη οσμή αναδύεται από ένα έλαιο το οποίο παράγεται από κάποια φυτά κατά τη διάρκεια των περιόδων ξηρασίας και απορροφάται από τα μαλακά πετρώματα του εδάφους.
Όταν λοιπόν, πέφτει η βροχή τα έλαια αυτά απελευθερώνονται και διαφεύγουν στον αέρα μαζί με γεωσμίνη, η οποία είναι οργανική χημική ένωση που παράγεται από κάποιες ομάδες ακτινομυκήτων στο έδαφος. Ο συνδυασμός του ελαίου και της γεωσμίνης παράγει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του υγρού εδάφους μετά από βροχή, ενώ σε περίπτωση όπου υπάρχουν αστραπές απελευθερώνεται και το στοιχείο του όζοντος η οσμή του οποίου γίνεται αντιληπτή λίγο πριν βρέξει.
Η γλυκιά μυρωδιά της βροχής
Επιπλέον, μια άλλη πηγή οσμής που συνδέεται με τη βροχή είναι το χημικό όζον. Το όζον έχει μια ξεχωριστή, γλυκιά μυρωδιά και μπορεί μερικές φορές να υποδεικνύει την προσέγγιση καταιγίδας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θύλακες αερίου όζοντος ωθούνται στο επίπεδο του εδάφους από τους ανέμους που πλησιάζουν, καθιστώντας τους πιο πιθανό να ανιχνευθούν από τα ρουθούνια μας.
Η συναρπαστική αλληλεπίδραση της γεωσμίνης και του όζοντος, σε συνδυασμό με τη διαδικασία της βροχής και τις επιδράσεις της στο έδαφος, συμβάλλει στη μοναδική μυρωδιά της πετρούλας και προσφέρει μια πειστική εξήγηση για όσους ισχυρίζονται ότι έχουν αυτή την αξιοσημείωτη ικανότητα.