Η μελέτη διαπίστωσε ότι με 1,5 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης, το 50% των παγκόσμιων παγετώνων θα εξαφανιστεί και θα συνεισέφερε κατά 9 εκατοστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100.
Οι παγετώνες του κόσμου θα μπορούσαν να χάσουν έως και το 40% της μάζας τους μέχρι το 2100 αναφέρει μελέτη του David Rounce, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ.
Οι ερευνητές της μελέτης μοντελοποίησαν τους παγετώνες σε όλο τον κόσμο, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται τα στρώματα πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, ώστε να καταφέρουν να προβλέψουν πώς θα επηρεαστούν από τις αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 έως 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι με 1,5 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης, το 50% των παγκόσμιων παγετώνων θα εξαφανιστεί και θα συνεισέφερε κατά 9 εκατοστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100.
Εάν ο κόσμος φτάσει τους 2,7 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν όλοι οι παγετώνες στην Κεντρική Ευρώπη, στον δυτικό Καναδά και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας, θα λιώσουν. Εάν η θέρμοκρασία φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου, το 80% των παγκόσμιων παγετώνων θα εξαφανιστεί και θα συμβάλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 15 εκατοστά (6 ίντσες).
Ανεξάρτητα από την αύξηση της θερμοκρασίας, οι παγετώνες θα βιώσουν πολλές απώλειες», είπε ο Rounce. «Αυτό είναι αναπόφευκτο».
Το έργο του Rounce και των συνεργατών του σηματοδοτεί την πρώτη μελέτη μοντελοποίησης που χρησιμοποιεί δεδομένα αλλαγής μάζας που προέρχονται από δορυφόρους και περιγράφουν όλους τους 215.000 παγετώνες του κόσμου.
Οι παγετώνες σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι ιδιαίτερα ισχυροί δείκτες της κλιματικής αλλαγής. Οι παγετώνες που λιώνουν γρήγορα επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα γλυκού νερού, τα τοπία, τον τουρισμό, τα οικοσυστήματα, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κινδύνων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι πρόβλημα μόνο για μερικές συγκεκριμένες τοποθεσίες», δήλωσε ο Ben Hamlington, επικεφαλής της Ομάδας Αλλαγής Επιπέδου της Θάλασσας της NASA. «Αυξάνεται σχεδόν παντού στη Γη».
Αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη NASA και πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με την Ομάδα Αλλαγής Επιπέδου της Θάλασσας της NASA και την Ομάδα High Mountain Asia της NASA.