Οι δασικές πυρκαγιές της Δευτέρας (21/8) κάλυψαν με καπνό τον ουρανό της Ελλάδας, όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.
Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν νωρίτερα μέσα στη χθεσινή ημέρα και παραμένουν ενεργές, με τον καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, πάνω από τη Βοιωτία από τη δασική πυρκαγιά στα Ψαχνά (Εύβοια), πάνω από την Πελοπόννησο από τη δασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο (Βοιωτία) και, τέλος, πάνω από το Νότιο Αιγαίο από την πυρκαγιά στη Κύθνο.
Ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες (Hot-Dry-Windy) σήμερα και αύριο
Υπενθυμίζεται ότι ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται σε μεγάλα τμήματα της χώρας μας την Τρίτη και την Τετάρτη (22 - 23/8), όπως προκύπτει από την ανάλυση των πιο πρόσφατα διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Αιτία των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, ξηρής ατμόσφαιρας και σημαντικά ενισχυμένων ανέμων (καιρός τύπου Hot-Dry-Windy).
Με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών, στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται την Τρίτη (22/8) να βρεθούν η Αν. Μακεδονία και Θράκη, η Χαλκιδική, η Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Αττική, η Αχαΐα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Λακωνία, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και περιοχές σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, και Βόρειες Κυκλάδες.
Για την Τετάρτη (23/8), ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε σε Θράκη, Εύβοια, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη και τοπικά σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Θεσσαλία, Λέσβο, Χίο και Βόρειες Κυκλάδες.
Το meteo.gr αναφέρει πως είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων προκύπτει ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, οι ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν καθόλη τη διάρκεια. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στα επόμενα δύο διαγράμματα, ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy για ένα τυχαίο σημείο της Αττικής δε φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά (εμμονή ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών) έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (23/8), ενώ αντίστοιχα, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει σε τιμές μικρότερες του 10 %, οι οποίες υποδεικνύουν πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης.
Αντίστοιχες συνθήκες με την Αττική (εμμονή ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών όλο το 24ωρο) αναμένουμε επίσης σε Ν. Φωκίδα, Δ. Βοιωτία και κατά τόπους σε Αχαΐα, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Σαμοθράκη. Η εμμονή των ακραίων πυρομετεωρολογικών συνθηκών κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών δυσχεραίνει σημαντικά τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν στις παραπάνω περιοχές.