Το συγκλονιστικό εύρημα έγινε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία του ωκεανού, γνωστό ως Τάφρος των Μαριανών. Πρόκειται για το βαθύτερο σημείο στη Γη, με μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα (επτά μίλια) και βρίσκεται πολύ κάτω από την επιφάνεια του νερού, κάπου ανάμεσα στη Χαβάη και τις Φιλιππίνες, κοντά στο μικρό νησί Γκουάμ.
Οι επιστήμονες έχουν υποστηρίξει ότι το να φτάσει κανείς στο χαμηλότερο σημείο της θάλασσας είναι εξίσου δύσκολο με το να φτάσει στο διάστημα.
Ο Victor Vescovo ήταν ένας από τους λίγους και εκλεκτούς που έκαναν το ταξίδι μέχρι το βαθύτερο σημείο της τάφρου των Μαριανών τον Απρίλιο του 2019.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, ο Vescovo έφτασε σε νέο ρεκόρ βάθους 10,9 χιλιομέτρων με ένα υποβρύχιο Triton 36000/2, το οποίο είναι κατασκευασμένο για να αντέχει στην μεγάλη πίεση.
Δεδομένου του πόσο βαθιά είναι η τάφρος, δεν θα ήταν και τόσο περίεργο να συναντήσει κάτι απροσδόκητο.
Ωστόσο, δεδομένου ότι βρίσκεται στον ωκεανό, θα περίμενε κανείς ότι αυτή η ανακάλυψη θα αφορούσε κάποιο θαλάσσιο πλάσμα ή κάποιο παράξενο φυτό.
Σε μια τρομακτική ανακάλυψη, ο Vescovo κατάφερε να βρει περιτυλίγματα από γλειφιτζούρια και, πιο συγκεκριμένα, μια πλαστική σακούλα για ψώνια. Και πάλι, για να γίνει κατανοητό, αυτά τα σκουπίδια βρέθηκαν στο βαθύτερο σημείο της Γης.
Ένα παρόμοιο καταθλιπτικό εύρημα προέκυψε όταν ο Dr Deo Onda, ένας μικροβιακός ωκεανολόγος από το Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων, βούτηξε στο Emden Deep, μέρος της τάφρου των Φιλιππίνων. Η τάφρος των Φιλιππίνων είναι ήδη τόσο βαθιά, αλλά η ανθρώπινη ρύπανση ήταν ακόμη σε θέση να φτάσει σε αυτήν.