O Δόκτωρ Φλόριαν Σβάντνερ, Διευθυντής του Τμήματος Επιστημών της Γης στη NASA και διακεκριμένος επιστήμονας μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και την Κορίνα Γεωργίου για τις δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου και προειδοποιεί ότι καθώς οι καύσωνες θα αυξάνονται στο μέλλον, τροφοδοτούμενοι από την κλιματική αλλαγή, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών.
Τονίζει μάλιστα ότι από τη στιγμή που μια φωτιά εξελίσσεται σε "mega fire" είναι σχεδόν αδύνατο να τεθεί υπό έλεγχο. Εστιάζει στα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι αρχές στις χώρες που πλήττονται από τις πυρκαγιές σχετικά με το πώς αλλά και το πού χτίζονται τα σπίτια των πολιτών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως όταν ένα σπίτι χτίζεται μέσα σε δάσος, τότε αυξάνονται κατά 20 φορές οι πιθανότητες να γίνει στάχτη.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ:
Κ.Γ. Δρ. Σβάντνερ σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας καθώς δίνουμε μάχη με καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, με περισσότερες από 660 να εκδηλώνονται στη χώρα μέσα σε μόλις δέκα ημέρες. Θα βρισκόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με περισσότερες και πιο επιθετικές πυρκαγιές στο μέλλον λόγω της κλιματικής κρίσης;
Φ. Σβάντνερ: Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση, έχοντας μεγάλη εμπειρία στο να καταπολεμά τις πυρκαγιές και στο να ζει με τις πυρκαγιές και καθώς οι καύσωνες θα αυξάνονται στο μέλλον, τροφοδοτούμενοι από την κλιματική αλλαγή, η πιθανότητα των πυρκαγιών αυξάνεται επίσης. Το πρόβλημα με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι ότι πολλές από αυτές προκαλούνται από εμπρησμό. Στην Καλιφόρνια όπου ζω εγώ, το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών ξεκινά από αστραπές. Το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς όμως υφίσταται και στις δύο περιπτώσεις. Εκείνοι που καταπολεμούν τις φωτιές πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ένδειξη όταν εκδηλώνεται η πυρκαγιά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς στη NASA και η Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία εργάζονται για την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας δορυφόρων που μπορεί να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες στις περιοχές όπου απαιτείται, στο χρόνο οπότε απαιτείται.
Κ.Γ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η εποχή της παγκόσμιας υπερθέρμανσης τελείωσε κι έφτασε η εποχή του παγκόσμιου βρασμού. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό και πώς συνδέονται αυτές οι συνθήκες ακραίας ζέστης με τις πυρκαγιές που βιώνουμε. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για "mega fires".
Φ. Σβάντνερ: Από τη στιγμή που μια φωτιά εξελίσσεται σε "mega fire" είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Ένα από τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε, για παράδειγμα, είναι το πώς χτίζουμε τα σπίτια μας και πού τα χτίζουμε. Γνωρίζω μια πανέμορφη περιοχή σε ένα από τα νησιά μέσα σε ένα πευκοδάσος και θα ήθελα πολύ να έχω σπίτι εκεί, είναι πολύ όμορφα, όμως την ίδια ώρα αυξάνω τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου κατά 20 φορές. Μια αρνητική συνέπεια των πυρκαγιών είναι και το γεγονός ότι προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία έχει επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Όσο μεγαλύτερη είναι η φωτιά, τόσο εντονότερη είναι η ζέστη και τόσο πιο ψηλά φτάνουν οι ρύποι. Όταν φτάνουν ψηλά στην ατμόσφαιρα, μπορούν να επεκταθούν πιο μακριά, από ό,τι θα συνέβαινε αν ήταν μικρή η φωτιά και οι επιπτώσεις ήταν τοπικές. Οι πυρκαγιές στη Σικελία, παραδείγματος χάριν, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα στην Ελλάδα.
Κ.Γ. Πώς θα μοιάζουν τα καλοκαίρια στο άμεσο μέλλον στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου; Είναι αυτή μόνο η αρχή;
Φ. Σβάντνερ: Η κλιματική αλλαγή που βιώνουμε τώρα κάνει "μεγαλύτερα βήματα" τον τελευταίο καιρό. Θερμαίνουμε περισσότερο την ατμόσφαιρα και λόγω αυτής της πρόσθετης ζέστης, βιώνουμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δηλαδή μπορεί να έχουμε κάτι που αντιμετωπίζουμε εμείς στην Καλιφόρνια αυτή τη στιγμή, δηλαδή πιο υγρούς χειμώνες. Οι καύσωνες στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη έχουν αυξηθεί επίσης, κάτι που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς και μεγαλύτερο περιορισμό των πόρων.