Περιβάλλον

Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι κρατήρες αστεροειδών στη Γη

Το παρακάτω διάγραμμα της Statista χρησιμοποιεί εκτιμήσεις από το Asteroid Day του Asteroid Foundation για να παρέχει μια σύνοψη των οκτώ μεγαλύτερων γνωστών κρατήρων πρόσκρουσης αστεροειδών στη Γη.

Πρώτος στον κατάλογο - και ο μεγαλύτερος - είναι ο κρατήρας Vredefort, που βρίσκεται όχι μακριά από το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική. Ο κρατήρας σχηματίστηκε πριν από περίπου δύο δισεκατομμύρια χρόνια και σήμερα έχει εκτιμώμενη διάμετρο περίπου 300 χιλιομέτρων.

Ακολουθεί ο κρατήρας Chicxulub, που βρίσκεται στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού. Ο κρουστικός όγκος Chicxulub, όπως είναι γνωστός ο αστεροειδής που τον δημιούργησε, εικάζεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια. Ο ίδιος ο αστεροειδής πιστεύεται ότι είχε διάμετρο περίπου 10 χλμ. και σήμερα ο κρατήρας της πρόσκρουσής του έχει διάμετρο περίπου 180 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο κρατήρας Popigai στη βόρεια Σιβηρία της Ρωσίας δημιουργήθηκε πριν από περίπου 35 εκατομμύρια χρόνια και σήμερα έχει διάμετρο περίπου 100 χλμ. Σύμφωνα με την Asteroid Day, η περιοχή είναι σήμερα πλούσια σε αποθέματα διαμαντιών χάρη στο ότι η περιοχή ήταν βαριά σε άνθρακα, ο οποίος μετατράπηκε σε πολύτιμο λίθο υπό τη θερμότητα και την πίεση της πρόσκρουσης.

Τρεις μεγάλοι κρατήρες πρόσκρουσης στη Βόρεια Αμερική καταφέρνουν επίσης να μπουν στον κατάλογο: δύο στον Καναδά (η λεκάνη Sudbury στο Οντάριο και ο κρατήρας Manicouagan στο Κεμπέκ) καθώς και ένας στις Ηνωμένες Πολιτείες (Chesapeake Bay στη Βιρτζίνια). Ο τελευταίος θεωρείται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους κρατήρες "υγρού στόχου" ή θαλάσσιους κρατήρες πρόσκρουσης παγκοσμίως.

Για να έχετε μια αίσθηση της κλίμακας, σύμφωνα με την πλατφόρμα Asteroid Day, πολλοί από αυτούς τους κρατήρες πρόσκρουσης αστεροειδών είναι τόσο τεράστιοι που γίνονται αντιληπτοί μόνο με τη χρήση δορυφορικών εικόνων.

Διαφορετικές πηγές κατατάσσουν τους παγκόσμιους κρατήρες με άλλες μετρήσεις, για παράδειγμα ανάλογα με το μέγεθος του κρατήρα πρόσκρουσης όταν δημιουργήθηκε και όχι σήμερα, όταν μπορεί να έχει αλλάξει μέγεθος λόγω διάβρωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ