Η στάθμη του νερού πέφτει σε μεγάλα ποτάμια όπως ο Δούναβης, ο Ρήνος και ο Πάδος προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις αγροτικές οικονομίες και απειλώντας υδρόβια είδη.
Πολλά από αυτά, συρρικνώνονται σε μήκος και πλάτος και άλλα είναι τόσο στεγνά, που μπορεί κάποιος να περπατήσει.
Δείτε πώς φαίνονται έξι από αυτά από το διάστημα:
Ο ποταμός Κολοράντο στερεύει και συρρικνώνεται, καθώς μια ιστορική ξηρασία στη Δύση των ΗΠΑ δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει υποχρεωτικές διακοπές νερού και ζήτησε από τα κράτη να καταρτίσουν πρόσθετα σχέδια δράσης. Οι συνέπειες της ξηρασίας του ποταμού Κολοράντο είναι τεράστιες: Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε επτά πολιτείες και το Μεξικό βασίζονται στο νερό του ποταμού για πόσιμο, γεωργία και ηλεκτρική ενέργεια.
Στη λίμνη Mead, τα επίπεδα του νερού υποχωρούν κάνοντας τη να μοιάζει με πισίνα.
Η στάθμη ήταν σε πτωτική τάση από το 2000 και πλέον έχει πέσει τόσο χαμηλά που έχουν αποκαλυφθεί μεταξύ άλλων και ανθρώπινα οστά σε ένα βαρέλι που πιθανά να ήταν θύμα ανθρωποκτονίας δεκαετίες πριν.
Ο αντίκτυπος της ξηρασίας στον ποταμό Γιαντζί ήταν τεράστιος. Στο Σιτσουάν, μια επαρχία 84 εκατομμυρίων κατοίκων, η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτελεί περίπου το 80% της ηλεκτρικής ισχύος. Πολλά από αυτά προέρχονται από τον ποταμό Γιαντζίκαι καθώς η ροή του επιβραδύνεται, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί, αφήνοντας τις αρχές εκεί να διατάξουν το κλείσιμο όλων των εργοστασίων του για έξι ημέρες. Η επαρχία βλέπει πλέον ορισμένες δεξαμενές έχουν στερέψει εντελώς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Ρήνος ξεκινά από τις Ελβετικές Άλπεις, διασχίζει τη Γερμανία και την Ολλανδία και στη συνέχεια ρέει μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα. Είναι ένα κρίσιμο κανάλι για την ευρωπαϊκή ναυτιλία, αλλά αυτή τη στιγμή, η πλοήγηση έχει γίνει εφιάλτης. Τμήματα της κοίτης του ποταμού έχουν αναδυθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλοία που προσπαθούν να το περάσουν πρέπει να ξεπεράσουν μια σειρά από εμπόδια, επιβραδύνοντας την όλη διαδικασία.
Ο ποταμός Πάδος διασχίζει ακριβώς την κορυφή της Ιταλίας και εκβάλλει ανατολικά στην Αδριατική Θάλασσα. Τροφοδοτείται από το χειμερινό χιόνι στις Άλπεις και τις έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη. Τώρα, το ποτάμι φαίνεται πολύ διαφορετικό. Ο χειμώνας ήταν ξηρός στη βόρεια Ιταλία, έτσι το χιόνι παρείχε λίγο νερό, ενώ η άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν επίσης ξηρό, βυθίζοντας την περιοχή στη χειρότερη ξηρασία που έχει βιώσει εδώ και επτά δεκαετίες. Έχει στεγνώσει τόσο πολύ που πρόσφατα αποκαλύφθηκε μια βόμβα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στο Πάδο για τα προς το ζην, κυρίως μέσω της γεωργίας. Περίπου το 30% των τροφίμων της Ιταλίας παράγεται κατά μήκος του Πάδου και μερικές από τις πιο διάσημες εξαγωγές της χώρας, όπως το τυρί παρμεζάνα, οφείλονται σε αυτόν.
Ο ποταμός Λίγηρας στη Γαλλία συντηρεί μια κοιλάδα με αμπελώνες που παράγουν μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά του κόσμου. Ο ποταμός εκτείνεται σε περίπου 600 μίλια και θεωρείται ο τελευταίος άγριος ποταμός της Γαλλίας, υποστηρίζοντας οικοσυστήματα βιοποικιλότητας σε όλη την κοιλάδα, μεγάλο μέρος των οποίων προστατεύεται από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Τμήματα του ποταμού είναι ήδη αρκετά ρηχά, αλλά τα επίπεδα και η ροή του μπορούν να αλλάξουν γρήγορα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και από το χιόνι που λιώνει. Ορισμένα τμήματα έχουν στεγνώσει τόσο πολύ από την έλλειψη βροχής και την υπερβολική ζέστη που οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν με τα πόδια.
Η κοιλάδα που πριν από ένα χρόνο, ήταν καταπράσινη, σήμερα έχει ξεραθεί. Οι αρχές απελευθερώνουν νερό από τα φράγματα στον ποταμό, κυρίως για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετό για την ψύξη τεσσάρων πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται κατά μήκος του.
Ο Δούναβης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Δυτικής Ευρώπης και ένα κρίσιμο κανάλι ναυτιλίας που διέρχεται από 10 χώρες. Στη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία,μετρούν το βυθό του ποταμού για να διασφαλίσουν ότι τα πλοία μπορούν ακόμα να πλέουν.
Δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο σε άλλους ποταμούς της Ευρώπης, αλλά χώρες όπως η Ουγγαρία εξαρτώνται τόσο πολύ από τον Δούναβη για τον τουρισμό, που οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές. Ορισμένα κρουαζιερόπλοια δεν μπόρεσαν να περάσουν τμήματα του ποταμού για να φτάσουν ακόμη και στην Ουγγαρία.