Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα, μωβ μέδουσες, μπαρακούντα. Οι… εχθροί του φετινού καλοκαιριού. Μόνο ξέγνοιαστες δε θα είναι οι διακοπές για όσους ταξιδέψουν σε παραθαλάσσια μέρη, καθώς θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα επικίνδυνα θαλάσσια είδη.
Το μεγάλο κύμα θαλάσσιας ζέστης που πλήττει τη δυτική Μεσόγειο, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν κατά 4°C έως 5°C τις κανονικές, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, έχει προκαλέσει μια σειρά από αλλαγές που σχετίζονται με τη σύνθεση του θαλάσσιου βιόκοσμου.
«Μιλάμε για τα αλλόχθονα – ξενικά είδη, τους θαλάσσιους εισβολείς, η πλειονότητα των οποίων έχει εισέλθει στα νερά της Μεσογείου μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Είναι ο λαγοκέφαλος, το λεοντόψαρο» λέει ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Τμήμα Ωκεανογραφίας & θαλασσίων Βιοεπιστημών Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές θάλασσες από τους τοξικούς λαγοκέφαλους, καθώς κοπάδια αυτού του είδους έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στη Ρόδο, την Κάλυμνο και την Κρήτη.
«Ένα άκρως επικίνδυνο είδος καθώς έχει τετραδιοτοξίνη και στο δέρμα και στις ωοθήκες και στο συκώτι. Πολύ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε νότια της Κρήτης και στον κόλπο του Μεραμπέλου», λέει ο Γιάννης Κιρκιμπολάκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ερασιτεχνικής Αλιείας
Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν αυξηθεί και τα ψάρια μπαρακούντα, γνωστά για το μεγάλο τους μέγεθος και την τρομακτική τους όψη.
Οι μωβ μέδουσες έχουν κατακλύσει τις ελληνικές θάλασσες. Όσοι πηγαίνουν στις παραλίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.
«Όταν πάμε σε μια περιοχή που έχει έξαρση με εκατοντάδες μέδουσες, δεν θα κολυμπήσουμε. Προσοχή να κοιτάμε τα ρεύματα στις περιοχές που έχουν πρόβλημα», λέει η Αναστασία Μηλιού, διευθύντρια Έρευνας Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»
Ψαράδες σε απόγνωση
Άνισο αγώνα δίνουν οι ψαράδες για να ξεπεράσουν το τεράστιο πρόβλημα της αντιμετώπισης των λαγοκέφαλων στις ψαριές τους.
«Καταστροφή των εργαλείων μας γιατί έχει πολύ κοφτερά δόντια και δεν είναι βρώσιμοι. Είναι πολύ επικίνδυνο να καταναλωθεί».
Ο θαλάσσιος καύσωνας μπορεί να φέρει δραματικές αλλαγές στην πανίδα και την χλωρίδα, προκαλώντας «μετανάστευση ειδών» προς λιγότερα θερμά ύδατα, μαζική θνητότητα ειδών ή μείωση ορισμένων και εμφάνιση νέων ειδών
Δείτε το βίντεο