Περιβάλλον
Ενημερώθηκε στις:

Φωτιές: Υπό έλεγχο η Θεσσαλονίκη - Φόβοι για αναζωπυρώσεις σε Ρέθυμνο-Αχαΐα (βίντεο - upd)

Νεώτερη ενημέρωση

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης

Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση για τη φωτιά στην Θεσσαλονίκη, καθώς απειλούνταν οικισμοί.

Υπό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η φωτιά έκαψε χαμηλή βλάστηση σε περιοχή ανάμεσα στον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι.

Για την κατάσβεσή της, επιχείρησαν στο σημείο 30 πυροσβέστες, με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποίησε ένα ελικόπτερο.

Κοντά σε σπίτια η φωτιά – Μεγάλη κινητοποίηση

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Κυριακής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης για μεγάλη φωτιά στον Τρίλοφο.

Μεγάλη ανησυχία υπήρξε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, επειδή το μέτωπο βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από την πόλη.

Αρχικό κείμενο

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη σε ξερά χόρτα στην περιοχή Τρίλοφο στη Θέρμη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα, 10 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια ωστόσο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί.

 

Φόβος για αναζωπυρώσεις στην Κρήτη

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη στο νότιο Ρέθυμνο. Η φωτιά, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, έκαψε χιλιάδες στρέμματα γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24ωρα, χωρίς ενεργό μέτωπο και τη φωτιά να έχει οροθετηθεί. Με τον φόβο των αναζωπυρώσεων, ισχυρές επίγειες δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή.

Οι κάτοικοι που έδωσαν μάχη, με τα λάστιχα στα χέρια για να σώσουν τις περιουσίες τους, μιλούν για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού.

«Δεν περίμενε κανείς να υπάρχει τέτοια φωτιά, υπάρχει ευθύνη, και πρέπει να πληρώσουν, υπάρχει ολιγωρία».

Δείτε το σχετικό βίντεο

Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω κυματισμού και στροβιλισμού των ανέμων, τα καναντέρ δεν είχαν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, κάνει λόγο για εμπρησμό.

«Δύο εστίες ήταν και ταυτόχρονα σε δύο ώρες μπήκε και η άλλη εστία στο Ροδάκινο, στον Κόρακα. Υποψιαζόμαστε για εμπρησμό αλλά αυτό θα το δείξει το ανακριτικό της πυροσβεστικής».

Εκκενώθηκαν χωριά στην Αχαΐα

Με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη ρίχτηκαν ξανά τρία ελικόπτερα της πυροσβεστικής στην Καλλιθέα Αχαΐας, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη αγροτοδασική περιοχή.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκαν προληπτικά η Πλατανόβρυση και η Αγία Παρασκευή.

Στην ευρύτερη περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, με την πυροσβεστική να έχει καταφέρει να περιορίσει τη φωτιά χωρίς πλέον να απειλούνται οικισμοί και χωριά.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός παραμένει σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις περιφέρειες:

  • – Αττικής
  • – Στερεάς Ελλάδας
  • – Πελοποννήσου
  • – Κρήτης
  • – Βορείου Αιγαίου

Συνολικά, 71 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε όλη τη χώρα.

Οι περισσότερες, σύμφωνα με την πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την πύρινη κόλαση στις Μέλαμπες

Με τη φωτιά στο Ρέθυμνο να έχει αφήσει πίσω της εικόνες καμένης γης 15.000  στρεμμάτων, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR593) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της υπηρεσίας Copernicus είναι η άμεση διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων για τη χαρτογράφηση της περιοχής Μέλαμπες Ρεθύμνου που επλήγη από τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης αποκάλυψαν το μέγεθος της καταστροφής

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Μέλαμπες της Π.Ε. Ρεθύμνου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Σημειώνεται ότι δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Ρέθυμνο.

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, σύμφωνα με το meteo, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το μετάνιωσε πικρά! Ο Ζελένσκι έβγαλε βίντεο κοντά στο Κουρσκ απειλώντας Πούτιν και Μόσχα-Ρωσικά μαχητικά Su-57 ξεκίνησαν να τον «κυνηγάνε»

Ρωσικά Su-57 πέταξαν πάνω από το Κουρσκ με κατεύθυνση προς το ουκρανικό Σούμι όσο βρίσκονταν εκεί ο Ουκρανός πρόεδρος...