Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Ο πυρήνας της Γης ψύχεται γρήγορα, αποκαλύπτει μελέτη – Τι σημαίνει αυτό;

Το εσωτερικό της Γης ψύχεται πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε προηγουμένως, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο καιρό μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι στον πλανήτη.

Δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία ψύξης, η οποία θα μπορούσε τελικά να μετατρέψει τη Γη στερεή, παρόμοια με τον Άρη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters, επικεντρώνεται στο πόσο γρήγορα μπορεί να κρυώσει ο πυρήνας μελετώντας τον μπριτζμανίτη, ένα ορυκτό που αγώγει τη θερμότητα που βρίσκεται συνήθως στο όριο μεταξύ του πυρήνα της Γης και του μανδύα.

«Τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να μας δώσουν μια νέα προοπτική για την εξέλιξη της δυναμικής της Γης», δήλωσε ο καθηγητής Motohiko Murakami, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε δελτίο τύπου. «Προτείνουν ότι η Γη, όπως και οι άλλοι βραχώδεις πλανήτες Ερμής και Άρης, ψύχεται και γίνεται ανενεργή πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ η διαδικασία μπορεί να κινείται πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, είναι ένα χρονοδιάγραμμα που «θα πρέπει να είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια», είπε ο Μουρακάμι στο USA TODAY.

Το όριο μεταξύ του εξωτερικού πυρήνα και του μανδύα της Γης είναι το σημείο όπου υπάρχει η εσωτερική αλληλεπίδραση θερμότητας του πλανήτη. Η επιστημονική ομάδα μελέτησε πόση ποσότητα μπριτζμανίτη μεταφέρει από τον πυρήνα της Γης και διαπίστωσε ότι υψηλότερη ροή θερμότητας προέρχεται από τον πυρήνα στον μανδύα, διαχέοντας τη συνολική θερμότητα και ψύχοντας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αρχικά πιστεύαμε.

«Αυτό το σύστημα μέτρησης μας επιτρέπει να δείξουμε ότι η θερμική αγωγιμότητα του μπριτζμανίτη είναι περίπου 1,5 φορές υψηλότερη από την υποθετική», δήλωσε ο Μουρακάμι στο δελτίο τύπου. «Ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτού του είδους τα γεγονότα για να καθορίσουμε τον χρόνο τους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ