Η μελέτη, που ονομάζεται MicroAge, διεξάγεται από Βρετανούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, οι οποίοι επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί οι μύες γίνονται πιο αδύναμοι καθώς οι άνθρωποι γερνούν.
Τα ανθρώπινα μυϊκά κύτταρα στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, αναπτύχθηκαν σε εργαστήρια και τοποθετήθηκαν σε μικρές τρισδιάστατα εκτυπωμένες θήκες που έχουν το μέγεθος μιας ξύστρας μολυβιών. Όταν φτάσουν στο διαστημικό σταθμός, τα κύτταρα θα διεγερθούν ώστε να τους προκληθεί συστολή. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί το σταθμό για τη μελέτη αυτή, καθώς η έλλειψη βαρύτητας αποδυναμώνει τους μύες, όπως συμβαίνει και στην τρίτη ηλικία, όπως αναφέρει το ertnews.gr.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ θα αναλύσουν τα δείγματα όταν αυτά επιστρέψουν στη Γη τον Ιανουάριο του 2022, συγκρίνοντας τα με ευρήματα από πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί στη Γη. Ελπίζουν ότι αυτό θα λύσει τον γρίφο του γιατί οι μύες γίνονται σταδιακά πιο αδύναμοι με την ηλικία και θα αναζητήσουν τρόπους πρόληψης της διαδικασίας γήρανσης.
«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι οι αστροναύτες στο διάστημα χάνουν μυική μάζα», δήλωσε ο καθηγητής Μάλκολμ Τζάκσον στο Sky News. «Αντιληφθήκαμε πριν από λίγο καιρό ότι οι αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό είχαν ένα ανάλογο πρόβλημα, κάθε αστροναύτης που βρίσκεται στον διαστημικό σταθμό γυμνάζεται τουλάχιστον 2,5 ώρες κάθε μέρα και παρ’ όλα αυτά, χάνουν αρκετή μυική μάζα και δεν μπορούν να περπατήσουν για αρκετό καιρό μετά την επιστροφή τους στη Γη».
Η απώλεια μυικής μάζας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες, προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα, όπως αυξημένο κίνδυνο πτώσης και μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης από τραυματισμούς.
Το υλικό για το πείραμα σχεδίασε και κατασκεύασε η εταιρεία Kayser Space με έδρα το Οξφορντσάιρ στη Βρετανία, η οποία έπρεπε να διασφαλίσει ότι τα κύτταρα θα επιβιώσουν από πιθανές αλλαγές στη θερμοκρασία, τους κραδασμούς και τη δύναμη G κατά την εκτόξευση.
Στο πλαίσιο της αποστολής, τα 24 δοχεία μυϊκών κυττάρων θα φέρουν επιθέματα που σχεδίασαν παιδιά, μετά από διαγωνισμό που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου χορήγησε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. λιρών για το πείραμα.