Όσοι κοιτούν τα άστρα, στρέφουν το βλέμμα τους αυτή την περίοδο σε έναν μυστηριώδη αστεροειδή, που πήρε το όνομά του από μία πανέμορφη πριγκίπισσα της ελληνικής μυθολογίας, την Ψυχή. H ΝASA ανακοίνωσε προ ημερών ότι το 2022 θα πραγματοποιήσει την πρώτη της διαστημική αποστολή εξερεύνησης στον αστεροειδή 16 Psyche, όπως ονομάστηκε, που εκτιμάται ότι είναι πλούσιος σε μετάλλα, όπως χρυσός, πλατίνα, σίδηρος και νικέλιο.
Σύμφωνα με το moneyreview.gr ο αστεροειδής είναι τρεις φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από ό,τι η Γη και η μέση διάμετρός του είναι 226 χιλιόμετρα. Χρειάζεται περίπου 5 γήινα έτη για να ολοκληρώσει μία τροχιά γύρω από τον Ήλιο, αλλά μόλις 4 ώρες για μία περιστροφή στον άξονά της (τόσο δηλαδή διαρκεί μία ημέρα στην Ψυχή), όπως διαβάζουμε στο Phys.org. Η αποστολή της NASA φιλοδοξεί να λύσει το μυστήριο γύρω από τη δημιουργία του. Θα αρχίσει, όπως ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2022. Το διαστημικό αεροσκάφος θα χρειαστεί δύο χρόνια για μία πλήρη τροχιά γύρω από τον αστεροειδή, θα τραβήξει φωτογραφίες, θα χαρτογραφήσει την επιφάνειά του και θα αναζητήσει ενδείξεις μαγνητικού πεδίου. Παράλληλα θα μελετήσει νετρόνια και ακτίνες γάμμα, που προέρχονται από την επιφάνεια του αστεροειδή προκειμένου να επιχειρήσει να προσδιορίσει τη σύστασή του.
Σύμφωνα με τον Greek Reporter, που επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών, η αξία των μετάλλων του αστεροειδή θα μπορούσε να ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 10.000 τετράκις εκατ. δολαρίων. «Εάν όλα τα πλούτη της Ψυχής μεταφέρονταν με κάποιον τρόπο στη Γη, θα κατέρρεαν οι τιμές των εμπορευμάτων και μαζί τους και η παγκόσμια οικονομία των 75,5 τρισ. δολαρίων» γράφει ο συντάκτης του άρθρου.
H εξόρυξη στο διάστημα
Η ύπαρξη του Psyhe 16 είναι γνωστή εδώ και καιρό. Αλλά πρόσφατη πρόοδος στη διαπλανητική έρευνα, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τον αστεροειδή και για τις εξορύξεις στο διάστημα. «Οι Τιτάνες του Χρυσού τώρα φέρνουν στην αγορά 4-5 εκατ. ουγγιές του πολύτιμου μετάλλου ετησίως. Η ποσότητα αυτή ωχριά μπροστά σε εκείνη που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στο διάστημα» σχολίασε ο Σκοτ Μουρ, επικεφαλής της EuroSun Mining. Η εξόρυξη στο διάσημα δεν είναι νέα ιδέα. Πρωτοπόρος στον τομέα είναι μάλιστα μία ευρωπαϊκή χώρα, το Λουξεμβούργο. Από το 2015 το δουκάτο ψήφισε νόμο για την εκμετάλλευση δικαιωμάτων εξόρυξης σε αστεροειδείς.
Η NASA παραμένει πάντως συγκρατημένη ως προς το τι μπορεί να βρει. «Υπάρχουν πολλά βασικά ερωτήματα για τον αστεροειδή Psyche, που μένουν αναπάντητα» σημειώνει η Λίντι Έλκινς Τάντον, που συμμετέχει στις έρευνες. «Και κάθε λεπτομέρειες που προστίθεται από τα δεδομένα που συλλέγουμε από τη Γη, απλά περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ιστορία. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα δούμε έως ότου τον επισκεφτούμε. Πιθανότατα θα μας εκπλήξει» καταλήγει.
Η ιστορία της Ψυχής
Το όνομα του αστεροειδή προέρχεται από μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης στην ελληνική μυθολογία. Η Ψυχή, η προσωποποίηση της ψυχής, ήταν η νεότερη από τις τρεις κόρες του βασιλιά της Σικελίας. Το κάλλος ήταν τέτοιο που επισκίαζε ακόμη και την ομορφιά της θεάς Αφροδίτης, με αποτέλεσμα κάποιοι να την τιμούν σαν θεά.
Στην ομορφιά της υπέκυψε ακόμη και ο θεός Έρωτας, ο οποίος για να την πάρει μαζί του κατέστρωσε ένα πονηρό σχέδιο. Έδωσε χρησμό στον πάτερα της να την ετοιμάσει για γάμο και να την οδηγήσει στην κορυφή ενός ψηλού βουνού, όπου επρόκειτο να την κατασπαράξει ένα τέρας. Εκείνος υπάκουσε και την οδήγησε στο βουνό για να θυσιαστεί. Εκεί όμως την πήρε ο Ζέφυρος και τη μετέφερε σε ένα λαμπρό παλάτι, όπου αόρατοι υπηρέτες της πρόσφεραν τα πάντα. Αόρατος έμενε και ο Έρωτας, που της είχε δώσει εντολή να μην επιχειρήσει ποτέ να δει ποιος είναι. Όταν εκείνη παράκουσε την εντολή του, άρχισε το μαρτύριό της.
Η Αφροδίτη ζήλεψε αφόρητα και την υπέβαλε σε μία σειρά από δοκιμασίες, όπως να της φέρει νερό από τη λίμνη της Στύγας. Όταν είδε ότι ανταποκρινόταν στις δοκιμασίες την έριξε σε ύπνο. Ο Έρωτας πηγαίνοντας κόντρα στις επιθυμίες της μητέρας του την ξύπνησε με ένα βέλος και ζήτησε από τον Δία να του δώσει την άδεια να την παντρευτεί.