Η Ευρώπη, ο παγωμένος δορυφόρος του Δία αποτελεί μόνιμο στόχο παρατηρήσεων και μελετών από την στιγμή που έχει διαπιστωθεί ότι κάτω από την παγωμένη της επιφάνεια βρίσκεται ένας ωκεανός. Όπως είναι ευνόητο οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν σε αυτό τον ωκεανό οι προϋποθέσεις για να υπάρχει ζωή σε αυτόν τον ωκεανό έστω και σε μικροβιακή μορφή. Σε τελικό στάδιο οργάνωσης βρίσκονται αποστολές εξερεύνησης της Ευρώπης ενώ σχεδιάζονται επόμενες με στόχο την διείσδυση στον ωκεανό για την λήψη δειγμάτων και αν είναι εφικτό η εξερεύνηση του με ένα ρομποτικό υποβρύχιο.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Charles στην Τσεχία υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πυθμένα του υπόγειου ωκεανού της Ευρώπης.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει στο εσωτερικό της Ευρώπης αρκετή θερμότητα ώστε να λιώνουν τα πετρώματα που υπάρχουν εκεί δημιουργώντας έτσι τα απαραίτητα «καύσιμα» για την λειτουργία των υποθαλάσσιων ηφαιστείων που πιθανολογείται ότι υπάρχουν στον δορυφόρο. Οι ερευνητές δημιούργησαν μάλιστα μια 3D απεικόνιση αυτής της γεωλογικής διεργασίας από το πώς παράγεται η θερμότητα στο εσωτερικό της Ευρώπης το πώς διανέμεται στην συνέχεια και τι φαινόμενα προκαλούνται.
Αν πράγματι υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα στον ωκεανό της Ευρώπης οι πιθανότητες παρουσίας της ζωής εκεί εκτοξεύονται αφού αυτή η δραστηριότητα μπορεί να βοήθησε στην ανάπτυξη της ζωής στον ωκεανό και να την τροφοδοτεί στην συνέχεια μέσω υδροθερμικών συστημάτων παρόμοιων με αυτών που υπάρχουν στους ωκεανούς στην Γη.
Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την παρουσία της ζωής στην Γη είναι ότι δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στα αρχικά της στάδια στα βάθη των ωκεανών στις αποκαλούμενες «καμινάδες», υδροθερμικά συστήματα τα οποία εκτοξεύουν διαφόρων ειδών υλικά και χημικά συστατικά φιλικά στην παρουσία της ζωής. Αποστολές εξερεύνησης τέτοιων καμινάδων τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη ολόκληρων οικοσυστημάτων γύρω από αυτές.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας ενισχύουν τις ενδείξεις ότι οι συνθήκες στον υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης είναι φιλικός στην ζωή. Η Ευρώπη είναι ένα από τα σπάνια πλανητικά σώματα που μπορεί να διατηρεί ηφαιστειακή δραστηριότητα και πιθανότατα το μοναδικό εκτός από την Γη που έχει διαθέτει μεγάλα αποθέματα νερού και πηγές ενέργειας που υπάρχουν και λειτουργούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Μαρί Μπεχούνκοβα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Το 2024 είναι προγραμματισμένο να εκτοξευθεί το σκάφος Clipper της NASA το οποίο θα εξερευνήσει την Ευρώπη και τα όργανα του είναι σχεδιασμένα για να συλλέξουν ανάμεσα στα άλλα δεδομένα που θα δείχνουν αν ο υπόγειος ωκεανός του δορυφόρου διαθέτει συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.