Περιβάλλον

Όταν ακούστηκε ο «βρυχηθμός» της Γης: Ο μετεωρίτης που εξερράγη και ήταν σαν 1.000 βόμβες Χιροσίμα

Πριν από περίπου 2 χρόνια κυκλοφορούσε έντονα στο διαδίκτυο, σε ξένες και ελληνικές ιστοσελίδες, μια είδηση ότι το 2022 θα πέσει ένας τεράστιος μετεωρίτης στη Γη, σύμφωνα με υποτιθέμενη ανακοίνωση της NASA.

Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί καθόλου, ενώ και ο μετεωρίτης που αναφερόταν, δεν ήταν παρά ένας μετεωρίτης της λεγόμενης μικρής κλίμακας, με μικρή διάμετρο για τα συμπαντικά μεγέθη, το οποίο σημαίνει ότι θα είχε διαλυθεί με το που είχε μπει στη στρατόσφαιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, από το 1996 όταν και ανακαλύφθηκε πρώτη φορά, υπάρχει ο μετεωρίτης Δίδυμος, μια πετρώδης συμπαντική μάζα μήκους 780 μέτρων μαζί με έναν μετεωρίτη-φεγγάρι μήκους 160 μέτρων που βρίσκονται από 0.048 ως μιάμιση αστρονομική μονάδα (η απόσταση Γης-Ήλιου, περίπου 11 εκατ. χιλιόμετρα) απόσταση από τη Γη , στους οποίους θα επιχειρηθεί τον Ιούλιο αποστολή από τη NASA μέσω του προγράμματος DART.

Γενικώς, οι μετεωρίτες είναι ένα κομμάτι της συμπαντικής λειτουργίας που επηρεάζει σαφώς τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα, αλλά το ευρύ κοινό δεν τους αντιμετωπίζει στη σωστή επιστημονική τους διάσταση, παρά μόνο όταν υπάρχουν αυτοί οι πηχυαίοι τίτλοι περί πρόσκρουσης με τη Γη.

Δεν είναι βέβαια ότι η Γη δεν έχει ζήσει το δικό της μερίδιο πρόσκρουσης με διαφορετικού μεγέθους και μάζας μετεωρίτες. Όλοι γνωρίζουν τον μεγαλύτερο που έπεσε ποτέ πριν 66 εκατομμύρια χρόνια και αφάνισε τους δεινοσαύρους. Εκείνος ο μετεωρίτης είχε διάμετρο πάνω από 11.000 χιλιόμετρα και εμφανίζεται μια φορά ανά εκατό εκατομμύρια χρόνια.

Στην πορεία της ζωής του πλανήτη σίγουρα θα έχουν υπάρξει και άλλες τόσο κατακλυσμικές περιπτώσεις όπως αυτή, αλλά φυσικά δε θα μπορούσαν να καταγραφούν. Η καταγραφή των μετεωριτών που έχουν πέσει στη Γη σε χρόνια που δεν υπήρχε πολιτισμός, γίνεται με βάση το αποτύπωμα που αφήνουν πίσω, δηλαδή τους κρατήρες, εφόσον είναι τέτοιου μεγέθους.

Ένας από τους πιο ιστορικούς μετεωρίτες που έζησε ο ανθρώπινος πολιτισμός, είναι και αυτός που οδήγησε στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρες Μετεωριτών.

Πρόκειται για τον μετεωρίτη-σουπερβολίδα (αυτή είναι η επιστημονική του διαβάθμιση) που έπεσε στον ποταμό Τουνγκούσκα, στην ομώνυμη περιοχή της Σιβηρίας που σήμερα είναι γνωστή ως Κράσνογιαρσκ Κράι. Η Σιβηρία γενικώς μοιάζει ιστορικά ένα μέρος που έλκει αρκετά τέτοια γαλαξιακά σώματα.

Στις 30 Ιουνίου του 1908, αυτό που είδαν οι άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή στον ουρανό, ήταν μια μεγάλη λάμψη που ακολουθήθηκε από ήχους όμοιους με αυτούς ενός πυροβολικού. Ένας μετεωρίτης διαμέτρου 30-100 μέτρων, μεγέθους 5ώροφου κτηρίου, είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 55.000 χιλιομέτρων την ώρα και είχε εκραγεί σε ύψος 5-10 χιλιομέτρων, όπως συμβαίνει συνήθως με τέτοια μεγέθη.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...