Τις πληγές του μετρούν από σήμερα οι κάτοικοι της Κέρκυρας, όπου είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τους ορμητικούς χειμάρρους που δημιούργησε η κακοκαιρία «Μπάλλος» που για σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα χτυπούσε σφοδρά το νησί.
Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο νότιο κομμάτι της Κέρκυρας, με τους αρμόδιους φορείς να αναφέρουν ότι οι αυτοψίες που ξεκίνησαν από σήμερα από τα ειδικά συνεργεία θα αποτυπώσουν μια τεράστια καταστροφή από την επέλαση της κακοκαιρίας.
Η Πυροσβεστική δέχθηκε μέσα σε λίγες ώρες 495 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να διασώσουν και να μεταφέρουν 69 άτομα σε ασφαλή σημεία, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη προσπάθεια οι κοπές δέντρων που έφραξαν οδικά δίκτυα, καθώς και οι αντλήσεις υδάτων.
«Έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Το μέγεθος που θα αποκαλυφθεί θα είναι καταστροφικό περισσότερο για τις επιχειρήσεις. Διότι ήταν τουριστική περίοδος, ξενοδοχεία, μικρές μονάδες, μεγάλες μονάδες έχουν υποστεί ζημιές. Πρέπει να γίνει μια πλήρης καταγραφή από τους αρμόδιους μηχανισμούς έτσι ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι ζημιές» λέει στο newsit.gr o δήμαρχος της Νότιας Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Λέσσης.
Συνεχίζοντας προσθέτει: «Θα πάρει μέρες για να γίνει η αποτίμηση του συνολικού κόστους. Παράλληλα πρέπει να δούμε και τις υποδομές στο οδικό δίκτυο, στην ύδρευση, στην αποχέτευση, δεν τα έχουμε δει όλα αυτά δεν τα έχουμε καταγράψει ακόμα».
Σύμφωνα με τον κ. Λέσσης οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης έχουν υποστεί τις περισσότερες ζημιές. «Μεταξύ των πρώτων στοιχείων που έχουμε στη διάθεση μας είναι ότι μεγάλο ξενοδοχείο των 2000 με 2.500 κλινών πρέπει να έχει πάθει ζημιές τριών με τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ένα άλλο μικρό – διώροφο έχει καταστραφεί τελείως.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγω για εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα και τουριστικά καταλύματα τα οποία παραδόθηκαν στους ορμητικούς χειμάρρους. «Πρέπει πάνω από 150 σπίτια και επιχειρήσεις που πλημμύρισαν να έχουν υποστεί ζημιές. Τα Μωραΐτικα όπου επλήγησαν περισσότερο είναι τουριστική περιοχή», λέει ο Κωνσταντίνος Λέσσης και τονίζει: «Κατολισθήσεις είχαμε στον ορεινό όγκο. Κι εκεί πρέπει να δούμε τις υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές. Τώρα δίνουμε βαρύτητα στις περιουσίες των πολιτών. Στους ανθρώπους που για μια ολόκληρη ζωή αγωνίζονταν για το βιος τους».
Προβλήματα εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο και δη στην εθνική οδό Κέρκυρας Λευκίμμης, καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή του Περάματος και της Μεσογγής με αποτέλεσμα για πολλές ώρες το νησί να κοπεί στη μέση.
Τέλος, σημειώνεται πως την Πέμπτη δεκάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων αποκλείστηκαν: «Χρειάστηκε να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία 50 μαθητές, καθώς δεν ήταν εφικτή η μεταφορά τους στη Νότια Κέρκυρα με κανένα οδικό μέσο, μετά και το “κλείσιμο” από την κακοκαιρία, της κεντρικής οδικής αρτηρίας του νησιού. Οι μαθητές θα μεταφερθούν σήμερα στα σπίτια τους» δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος.