Καιρός

Κακοκαιρία «Αθηνά» – Θεσσαλία: Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στη Μελιβοία

Όπως δήλωσε, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του δήμου Αγιάς, Ευάγγελος Κρανιώτης, «η εικόνα που έχουμε είναι πάρα πολύ δύσκολη για την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς, θα μαζεύουμε κάστανα από ρέματα και ρυάκια, ενώ οι πλημμυρικές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές τόσο στο οδικό όσο και στο αγροτικό δίκτυο, συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα και πιθανότατα θα συνεχιστούν και αύριο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι τόσο μεγάλες ποσότητες νερού που ρίχνει αυτές τις ημέρες, (οι μετεωρολόγοι μιλούν για 92 τόνους νερό το στρέμμα), επέφεραν σημαντικό “χτύπημα” στους παραγωγούς, καθώς το κάστανο που ζυγίζει με το ζόρι 20 γραμμάρια και έχει πέσει από το δέντρο για συγκομιδή, είναι αδύνατο να αντέξει. Παρασύρεται από ρυάκια και ρέματα και φτάνει μέχρι τη θάλασσα» είπε ακόμα ο κ. Κρανιώτης.

Διευκρίνισε ότι μεγάλο μέρος της ζημιάς οφείλεται στο γεγονός ότι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ολόκληροι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να μην μπορούν εδώ και τέσσερα 24ωρα να φτάσουν στα χωράφια τους και να συλλέξουν τα κάστανα. Αυτό, σε δεύτερη φάση δίνει την ευκαιρία σε αγριογούρουνα και τρωκτικά που ζούν στην περιοχή να προκαλέσουν επίσης ζημιές στην παραγωγή.

Οι δημοτικές αρχές με αίτημά τους ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την ένδειξη «πλημμυροπαθής περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ανυπολόγιστες ζημιές στην καλλιέργεια του κάστανου, κάνει λόγο και ο παραγωγός της περιοχής, Πρόδρομος Κουκουρίδης.

«Αναμφισβήτητα μιλάμε για μεγάλες ζημιές, ειδικά αν σκεφτούμε ότι μόλις το ¼ της παραγωγής κάστανου, είχε συλλεχθεί από τους παραγωγούς. Το υπόλοιπο έμεινε στα δέντρα και δεν γνωρίζουμε τι έχει απογίνει, καθώς οι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστραφεί και αδυνατούμε να φτάσουμε στα χωράφια» αναφέρει στο GRTimes και προσθέτει ότι «οι ποικιλίες κάστανου που καλλιεργούνται στον Κίσσαβο είναι οι καλύτερες στην Ευρώπη, διότι ο ορεινός αυτός όγκος έχει χώμα πλούσιο σε μέταλλα και βότανα που διατηρούν το προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο του καταναλωτή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ