Σε επιφυλακή παραμένουν σεισμολόγοι, κάτοικοι αλλά και ο κρατικός μηχανισμός για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητα στη Νότια Εύβοια. Του χθεσινοβραδινού σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ, ακολούθησαν όλοι τη νύχτα πολλοί, μικρότερης έντασης, μετασεισμοί που δείχνουν πως εκτονώνεται σταδιακά το ρήγμα. Ωστόσο το γεγονός πως είναι από τα «άγνωστα» ρήγματα, που μέχρι τώρα οι σεισμολόγοι γνώριζαν την ύπαρξή τους, τους καθιστά επιφυλακτικούς περιμένοντας και οι ίδιοι την εξέλιξη του φαινομένου.
«Είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε τι διεργασίες γίνονται στο εσωτερικό της Γης» είπε νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, και συμπλήρωσε: «Μόνο με βάση το ιστορικό μπορούν να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Θεωρείται μια από τις πιο ασεισμικές περιοχές. Μας εξέπληξε το σεισμός των 5 Ρίχτερ. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν δύο μεγάλοι σεισμοί με τέτοια χρονικό απόσταση κι ενώ έχουν μεσολαβήσει άλλοι μικρότεροι. Είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το συγκεκριμένο ρήγμα σημείωσε πως: «αποκαλύπτεται ένα ρήγμα που υπήρχε. Δεν είναι περιοχή που θα μας έβαζε σε υποψίες. Δεν περιμέναμε την εξέλιξη του φαινομένου. Κρατάμε μια ισχυρή επιφύλαξη. Είναι περιοχή με πολλούς άγνωστους παράγοντες και παραμέτρους. Οπως και να χει η περιοχή δεν φαίνεται να έχει δυναμική για να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό, καθώς δεν υπάρχουν τέτοια ρήγματα ούτε στον θαλάσσιο χώρο. Τα 5 Ρίχτερ δικαιολογούνται».
Γιατί γίνονται αισθητοί στην Αττική
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δύο είναι οι λόγοι που κάνουν τους συγκεκριμένους σεισμούς αισθητούς και στην Αττική. «Πρώτον τα ρήγματα έχουν κατεύθυνση προς την Αττική και μεταβιβάστηκε η ενέργεια» είπε και συμπλήρωσε «Η διάρκεια έχει να κάνει από την απόσταση ανάμεσα στις δύο περιοχές που τη δικαιολογεί, αλλά και στα εδάφη που υπάρχουν στην Αττική, όπως στον Μαραθώνα, τα Βόρεια και τα Νότια προάστια, που ενισχύουν την αίσθηση».
Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές
Οπως επανέλαβε και ο κ. Λέκκας υπάρχει ισχυρή σύσταση στους κατοίκους να μην μπάινουν σε σπίτια που μπορούν να έχουν την παραμικρή βλάβη, καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ένός νέου σεισμούς. Το ίδιο ισχύει και για σημεία, ανοικτά, που όμως μπορεί να υπάρχουν ετοιμόρροπα κτίσματα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στην ΕΡΤ περιέγραψε το κλίμα που επικρατεί, τονίζοντας αρχικά ότι είναι μία πολύ δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους της περιοχής. «Η ενημέρωση των επιστημόνων ότι ίσως ο πρωινός σεισμός να ήταν ο κύριος είχε καθησυχάσει τους ανθρώπους αλλά η σεισμική δόνηση πριν από λίγο, έκανε πιο περίπλοκη και ανησυχητική την κατάσταση», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι «Δεν έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές» αλλά πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται και προτιμούν να διανυκτερεύσουν έξω από τα σπίτια τους. «Ύστερα από επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, στην περίπτωση που οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι κινδυνεύει στην κατοικία του μπορεί να μεταβεί σε κάποια από τα καταλύματα και τους ξενώνες που θα διαθέσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έως τώρα δεν έχει γίνει κάποιο τέτοιο αίτημα», είπε κλείνοντας ο κ. Κελαϊδίτης.
Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία
Σήμερα, Τετάρτη (30.11.2022), θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου με απόφαση του δημάρχου Θανάση Μπουραντά, καθώς και στο Δήμο Καρύστου με απόφαση του δημάρχου Λευτέρη Ραβιόλου.
Ζημιές στις Ζάρακες
Υπενθυμίζεται ότι από τον σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στο χωριό Κριεζά στην Εύβοια στις 10.06 το βράδυ της Τρίτης (29.11.2022), με εστιακό βάθος 8,9 χλμ., προκλήθηκαν ζημιές.
Όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- “έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους”.
Παπαδόπουλος: «Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ο 4.7 είναι ο κύριος σεισμός»
«Από τις 25 Οκτωβρίου έχει συνεχή σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή με μικρά μεγέθη» ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο MEGA. Σημείωσε πως πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία η οποία έφτασε στους 4.7 βαθμούς ρίχτερ, που ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αφορά τον κύριο σεισμό. «Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, αυτός εχθές τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη» τόνισε. «Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.