Σύμφωνα με μια νέα μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού που εκπονήθηκε από κορυφαίες διεθνείς αρχές για το κλίμα, υπάρχει μεγαλύτερη από το συνηθισμένο πιθανότητα η Ευρώπη να βιώσει ένα κύμα πολύ έντονου κρύου πριν από τα Χριστούγεννα.
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, ελπίζοντας να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στη χειμερινή περίοδο θέρμανσης χωρίς πρόσβαση σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Οι αναλυτές είπαν ότι θα πρέπει να υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για έναν κανονικό χειμώνα, αλλά εάν οι θερμοκρασίες πέσουν περισσότερο από το κανονικό, τότε οι χώρες ενδέχεται να αναγκαστούν να χορηγήσουν με δελτίο την πρόσβαση στο φυσικό αέριο, επηρεάζοντας τις βιομηχανίες και τις θέσεις εργασίας.
Σε εγρήγορση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά τον πρώτο χειμώνα της ενεργειακής κρίσης
«Η πιθανότητα ενός κύματος έντονου κρύο φέτος -πιθανότατα τον Δεκέμβριο- παραμένει πολύ ρεαλιστική», δήλωσε στο POLITICO ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Προβλέψεων Καιρού (ECMWF).
Η «πολυσυστημική εποχική πρόβλεψη» του Οκτωβρίου, που εκδόθηκε την Τετάρτη βασίζεται σε δεδομένα από το ECMWF και άλλων έξι μετεωρολογικών αρχών.
Η πρόβλεψη του χειμερινού καιρού στις αρχές του φθινοπώρου είναι αρκετά αβέβαιη και βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συνθήκες -ιδιαίτερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο- «δεν παίζουν ακόμη», είπε ο Buontempo. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που προετοιμάζονται για τον πρώτο χειμώνα της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για την πιθανότητα ενός κύματος έντονου κρύου πριν από τα Χριστούγεννα, το οποίο εκτιμάται ότι θα ασκούσε πρόσθετη πίεση στην ήδη περιορισμένη παροχή αερίου της ηπείρου.
«Βγαίνουμε από ένα ζεστό καλοκαίρι. Γνωρίζουμε ότι οι χειμώνες γίνονται πιο ήπιοι. Έτσι, μπορεί να έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι θα είναι ένας ήπιος χειμώνας και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε», είπε ο Buontempo και πρόσθεσε:
«Μπορεί κάλλιστα να ισχύει αυτό, αλλά η πρόβλεψη που κάνουμε σήμερα και η κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί το κλιματικό σύστημα μάς οδηγεί να θεωρήσουμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει η πιθανότητα για πολύ κρύο και, αν μη τι άλλο, φέτος αυτή η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε μια κανονική χρονιά για πριν τα Χριστούγεννα».
Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το σκηνικό του καιρού στο πρώτο και δεύτερο μισό του χειμώνα
Το κύμα έντονου κρύου θα μπορούσε να συνδεθεί με το λεγόμενο «συμβάν αποκλεισμού», το οποίο συμβαίνει όταν η επίμονα υψηλή πίεση οδηγεί σε «ανώμαλους» ανατολικούς ανέμους και χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, οι κλιματικές συνθήκες δείχνουν ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.
Εάν το τρέχον μοτίβο καιρικών συνθηκών La Niña με χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας στον ισημερινό Ειρηνικό επιμείνει μέχρι την Πρωτοχρονιά -κάτι που δεν μπορεί ακόμη να προβλεφθεί με βεβαιότητα- θα σήμαινε ένα πιο ήπιο δεύτερο μισό του χειμώνα.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας για τον καθορισμό του καιρού του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου -η πολική δίνη, δηλαδή ένας δακτύλιος ανέμου υψηλής ταχύτητας που περιβάλλει την Αρκτική - δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθιστώντας αδύνατες τις σταθερές προβλέψεις για αυτήν την περίοδο.
Ο Buontempo είπε ότι είναι σημαντικό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα υπάρχοντα δεδομένα για τις κλιματολογικές συνθήκες και τα πιθανά καιρικά μοτίβα -όχι μόνο για να προετοιμαστούν για τα κύματα κρύου αλλά και για να προβλέψουν πιθανές περιόδους χαμηλού ανέμου και χαμηλής βροχόπτωσης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολική και υδροηλεκτρική).
«Έχουμε διαθέσιμο έναν τεράστιο όγκο δωρεάν και ανοιχτών δεδομένων. Πρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε σωστά γιατί έχει γίνει πολύ σημαντικός στρατηγικά», δήλωσε ο Buontempo.
Η μέση πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη εξακολουθεί να περιέχει αβεβαιότητες και οι αγορές ενέργειας συνήθως δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή στη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του Νοεμβρίου καθώς, μέχρι τότε, οι περισσότεροι από τους κύριους παράγοντες που διαμορφώνουν τα καιρικά μοτίβα για το δεύτερο μέρος του χειμώνα έχουν επιβεβαιωθεί, κατέληξε ο ειδικός.