Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Η πρόταση της Αθήνας για το φυσικό αέριο – Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, και να απορροφούν τη «μερίδα του λέοντος» των εθνικών πόρων προκειμένου να επιδοτηθούν οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί, το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένο σήμερα (09.09.2022) στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις της Κομισιόν.

Μπορεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αύριο στο Βελλίδειο να βασίζονται πάνω στα κρατικά έσοδα (φορολογία), και τα έσοδα από τον τουρισμό, όμως η κυβέρνηση αναμένει άμεσα βιώσιμες λύσεις από την Ευρώπη, οι οποίες θα λύσουν τα χέρια των κρατών – μελών για νέα μέτρα στήριξης, εν μέσω ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα. Και η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, που προτείνει η Κομισιόν, εκτιμάται πως θα φέρει περισσότερα προβλήματα παρά… ανάσες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προτάσεις της Αθήνας

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μεταβαίνει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα με σοβαρές ενστάσεις, τις οποίες και θα καταθέσει στους ομολόγους του.

Η Αθήνα ζητά την επιβολή πλαφόν σε όλες τις αγορές φυσικού αερίου και τάσσεται και υπέρ της λύσης για καθορισμό πλαφόν στην χρηματιστηριακή τιμή του, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε αγορά.

Αν η Ευρώπη αποφασίσει την επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, αυτό, όπως εκτιμούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μπορεί να καταστεί επικίνδυνο και να ωθήσει τον Πούτιν να… «σφραγίσει» τις στρόφιγγες. Κάτι που θα αυξήσει τη ζήτηση και θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές στις εναλλακτικές αγορές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου και του LNG.

Μήνυμα στην Ευρώπη

«Εμείς έχουμε ταχθεί από την αρχή υπέρ του πλαφόν στην τιμή χονδρικής πώλησης του φυσικού αερίου, όλου του φυσικού αερίου, διότι θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα κομβικό σημείο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της τιμής…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαμηνύοντας, εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ευρώπη πρέπει αυτή τη φορά να αποφύγει να… αυτοπαγιδευτεί.

«Τα μέτρα που εισηγούμαστε θα πρέπει κυρίως να αποσκοπούν στο πώς θα έχουμε περισσότερα οφέλη και όχι πως ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα σ’ εμάς που τα αποφασίζουμε και τα εφαρμόζουμε» τόνισε με έμφαση ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ