Οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες με το Κατάρ και άλλους μεγάλους εξαγωγείς φυσικού αερίου για να σχεδιάσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαταράξει τον εφοδιασμό στην Ευρώπη.
Οι συνομιλίες με το Κατάρ και τα κράτη μέλη της ΕΕ, που επικεντρώθηκαν στην εξασφάλιση πρόσθετων θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, καταστήθηκαν επείγουσες αφού οι υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας αυτή την εβδομάδα απέδωσαν ελάχιστη πρόοδο.
Αυτό έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να πλήξει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τιμές ρεκόρ. Ωστόσο, αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει «μαγικό ραβδί» για να λύσει το ενδεχόμενο έλλειμμα με την ήπειρο να βρίσκεται ήδη σε πειδήνηση λόγω της ενεργειακής κρίσης.
«Εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει κατά την προετοιμασία ενός γεγονότος, ειδικά εν μέσω του Χειμώνα με πολύ χαμηλά αποθέματα ευρωπαϊκού φυσικού αερίου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Συζητήσαμε τι μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά, τι μπορεί να βοηθήσει, τί μπορούμε να κάνουμε τώρα για να προετοιμάσουμε μια ανάπτυξη εάν και όταν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης».
Ένα άλλο άτομο που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις με τη Ντόχα είπε ότι υπάρχει «δυνατότητα να διερευνηθεί μια μακροπρόθεσμη εγγύηση ασφάλειας LNG, ειδικά καθώς το Κατάρ θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή LNG τα επόμενα χρόνια».
«Βραχυπρόθεσμα θα εξαρτηθεί από την προθυμία άλλων χωρών-πελατών να αναδρομολογήσουν και τη διαθεσιμότητα μη κατανεμημένου LNG», είπε το άτομο. «Το Κατάρ τροποποίησε τις προμήθειες του το 2011 για την Ιαπωνία μετά το χτύπημα του τσουνάμι, οπότε υπάρχει προηγούμενο, αλλά μόνο εάν υπάρξει κρίση».
Έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ του Κατάρ, του μεγαλύτερου εξαγωγέα LNG στον κόσμο, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ευρωπαϊκών κρατών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες «λύσεις» προμήθειας φυσικού αερίου, πρόσθεσε το άτομο.
Το μεγαλύτερο μέρος LNG του Κατάρ αποστέλλεται στην Ασία, όπου οι πελάτες του κράτους του Κόλπου συμφωνούν σε σταθερές, μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, στην Ουάσιγκτον αυτόν τον μήνα, είπε το πρόσωπο που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις και το οποίο επικαλούνται οι Financial Times.
Οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έχουν κορυφωθεί καθώς η Μόσχα έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν εισβάλει, ενώ ορισμένοι ενεργειακοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Κρεμλίνο ότι ήδη αξιοποιεί τις εξαγωγές φυσικού αερίου του.
Ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μια εποχή «ενισχυμένων γεωπολιτικών εντάσεων».
Υπάρχουν φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση κόστους βίου καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Με τα αποθέματα φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή του έτους, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βιομηχανική αναστάτωση, διακοπές ρεύματος ή ακόμα και απώλεια ανεφοδιασμού θέρμανσης εάν οι ρωσικές εξαγωγές μειωθούν απότομα.
Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν αναγνώρισε ότι οι συμβάσεις μεταξύ εξαγωγέων LNG και Ασιάτες αγοραστές θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειες εκτροπής των προμηθειών προς την Ευρώπη.
«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί», είπε ο αξιωματούχος. «Είναι όλα πολύ δύσκολα, πολύ περίπλοκα. Επιδιώκουμε να το κάνουμε στο πλαίσιο του πώς λειτουργούν οι αγορές, πώς λειτουργούν οι εμπορικοί όροι, πώς λειτουργούν τα φορτία».
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι είχε γίνει σαφές ότι η Ρωσία είχε πιέσει τις προμήθειες φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες προκειμένου να κερδίσει μόχλευση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Δεν είναι μια κατάσταση της αγοράς με την οποία αντιμετωπίζουμε. Αυτές δεν είναι δυνάμεις της αγοράς. Αυτές είναι χειραγωγημένες αγορές», είπε ο αξιωματούχος.
Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο έχει περιπλέξει τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στις απειλές της Μόσχας.
Ενώ οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν από τη Ρωσία να αποφύγει την πλήρη περικοπή των εξαγωγών, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πιέσει περαιτέρω τις προμήθειες ή ότι η υποδομή εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταστραφεί από τη σύγκρουση.
Στελέχη της ενέργειας προειδοποίησαν για τις πιθανές επιπτώσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ, αφού ο Μπάιντεν είπε αυτή την εβδομάδα ότι τα τιμωρητικά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παύση των συναλλαγών των ρωσικών τραπεζών σε δολάρια ΗΠΑ - το κύριο συνάλλαγμα του παγκόσμιου εμπορίου.