Ενέργεια

«Ενεργειακός πυρετός» με East Med, Ιόνιο και... Eni - Οι κινήσεις της ExxonMobil, υπογράφεται η σύμβαση για το «οικόπεδο 10»

Την Τετάρτη η τριμερής σύνοδος κορυφής Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ για τον East Med. Οι κινήσεις της ExxonMobil και το... φλερτ ΕΔΕΥ στην Eni για έρευνες στην Ελλάδα. Υπογράφονται οι συμβάσεις για «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10».

Ένα δεκαπενθήμερο με σημαντικές εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου ξεκινά για την Ελλάδα.

Την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται η νέα τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας. Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν οι Νετανιάχου, Αναστασιάδης και Τσίπρας είναι η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο σηματοδοτεί τη γεωπολιτική θωράκιση των πρωτοβουλιών των τριών χωρών.

Η πράξη που συμβολίζει τις προσπάθειες είναι το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med. Ένα project άνω των 6 δισ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί, όταν ολοκληρωθεί, στη διαμετακόμιση ποσοτήτων από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας.

Το παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποκτά επίσης νέες διαστάσεις με την αμερικανική ExxonMobil, πέραν των ερευνών και των ανακαλύψεών της στην κυπριακή ΑΟΖ (Γλαύκος -1), να επιδιώκει την είσοδό της και στο νέο γύρο παραχωρήσεων του Ισραήλ, τον ερχόμενο Ιούνιο. Κάτι που φανερώνει πως οι Αμερικανοί ήλθαν για να μείνουν και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο των γεωτρύπανων της περιοχής. Αν εισέλθει η αμερικανική πετρελαϊκή στις νέες έρευνες του Ισραήλ, τότε η προώθηση του αγωγού East Med, που τρέχουν οι ΔΕΠΑ και Edison, αποκτά πιο στέρεες οικονομικές βάσεις.

Η ExxonMobil, επίσης, ως γνωστόν βρίσκεται και στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης, συμμετέχοντας μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ σε κοινοπραξία όπου επικεφαλής είναι η Total.

Με τους προαναφερόμενους τρόπους, ο αμερικανικός παράγοντας εδραιώνει την παρουσία του στη Λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η Eni

Το δεκαπενθήμερο των ενεργειακών εξελίξεων για την Ελλάδα κλείνει στο τέλος του Μαρτίου. Στις 27 με 29 Μαρτίου πραγματοποιείται στη Ραβένα της Ιταλίας το ετήσιο συνέδριο της πετρελαϊκής βιομηχανίας «Offshore Mediterranean Conference & Exhibition». Ένας από τους μεγάλους χορηγούς του event είναι ο πετρελαϊκός κολοσσός της ιταλικής Eni, της εταιρείας που με την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου ανέτρεψε τα γεωλογικά και γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής της Μεσογείου. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, μεγέθους 30 τρισ. κυβικών ποδιών.

Η Eni πρόσφατα ανακοίνωσε και άλλη μία μεγάλη ανακάλυψη στην Αίγυπτο, το κοίτασμα Nουρ, στο οικόπεδο Βόρειο Σινά ανατολικά της ΑΟΖ. Εκτιμήσεις δεν έχουν δοθεί, αλλά κάποια ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ποσότητες ανάλογες με εκείνες του Ζορ.

Στο συνέδριο της Ραβένα έχει προσκληθεί μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς. Πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την προσέγγιση της μεγάλης Eni για έρευνες στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σε νέες θαλάσσιες περιοχές που πρόκειται να παραχωρήσει κάτω από την Κρήτη και στο Ιόνιο. Μάλιστα, σε ένα από τα πάνελ όπου θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ θα είναι και ο επικεφαλής των ερευνών και εξορύξεων Λούκα Μπερτέλι.

Η Eni είναι από τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες, στην οποία η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παραχώρηση κάποιας θαλάσσιας περιοχής.

Οι συμβάσεις στο Ιόνιο

Στο μεταξύ, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος).

Από την πλευρά του δημοσίου θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και από την μεριά των παραχωρησιούχων, η κοινοπραξία της ισπανικής Repsol με τα ΕΛ.ΠΕ για το οικόπεδο του Ιονίου και των ΕΛ.ΠΕ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελετή δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εντός της εβδομάδας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα των Ισπανών να βρεθούν στην Αθήνα.

Με την υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες θα πάρουν τον δρόμο προς κύρωση στη Βουλή, αναμένεται να κλείσει ο μεγάλος κύκλος των παραχωρήσεων που ξεκίνησε από το 2012 στις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Τα πρώτα γεωτρύπανα αναμένονται ίσως και εντός της χρονιάς στο Κατάκολο από την Energean Oil & Gas (το κοίτασμα ουσιαστικά θα μπει σε παραγωγή). Στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020, αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ - Edison στον Πατραϊκό Κόλπο.

Πηγή: Euro2day

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ