Ενέργεια

Μπαταρία-γίγας τροφοδοτεί 30.000 σπίτια στην Αυστραλία - Φορτίζεται με αιολική και ηλιακή ενέργεια

Η πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε χθες ότι ενεργοποίησε τη μεγαλύτερη μπαταρία παγκοσμίως. Πρόκειται για επίτευγμα το οποίο μέχρι στιγμής θεωρείται ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα μηχανολογικά επιτεύγματα του αιώνα που διανύουμε, ενώ προτείνεται ως πιθανή λύση για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων της χώρας. Η μπαταρία έχει το μέγεθος ενός αμερικανικού ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Μπορεί να δώσει ρεύμα σε 30.000 σπίτια, ενώ η γρήγορη τεχνολογική της ανάπτυξη οφείλεται στον ιδρυτή της Tesla Motors, Ελον Μασκ, ο οποίος δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει την κατασκευή της σε διάστημα 100 ημερών ή να το κάνει δωρεάν. «Εδώ γράφουμε ιστορία», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας, Τζέι Γουίδεριλ. Σε ανακοίνωσή της η Tesla επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της μπαταρίας αποδεικνύει «ότι μία βιώσιμη και ενεργειακά αποτελεσματική λύση είναι εφικτή».

Η συζήτηση για τις δυνατότητες που παρέχει η εν λόγω μπαταρία έχει φουντώσει. Ομοσπονδιακοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ της παραγωγής και χρήσης ορυκτών καυσίμων εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα από τη χρήση της μπαταρίας δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Αντίθετα, οι θιασώτες της μπαταριών εκτιμούν ότι η ιδέα του κ. Μασκ θα μπορούσε να αλλάξει το ενεργειακό μέλλον της Αυστραλίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Ολα ξεκίνησαν με μία απλή δημοσίευση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Ο κ. Γουίδεριλ, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2011, προσπαθεί να εφαρμόσει καινοτόμες πρακτικές στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας. Τον περασμένο Μάρτιο, δέχθηκε ένα post στο Twitter, το οποίο ανέτρεψε τα σχέδια που προωθούσε για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας στη Νότια Αυστραλία.

Ο Ελον Μασκ, μέσω Twitter, του πρότεινε την κατασκευή της πιο ισχυρής μονάδας μπαταριών που δημιουργήθηκε ποτέ σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανακαλώντας στη μνήμη του τη στιγμή που είδε το μήνυμα, ο κ. Γουίδεριλ ανέφερε ότι άρχισε να ανησυχεί. Σε περίπτωση που αποδεχόταν την πρόταση του κ. Μασκ, μήπως κάτι τέτοιο θα σήμαινε την παρέμβαση ενός δισεκατομμυριούχου στην προσπάθεια της πολιτείας να επαναπροσδιορίσει την ενεργειακή της πολιτική;

Μήπως αυτή η πρόταση ήταν διαφημιστικό τέχνασμα; Για τον κ. Γουίδεριλ, το σχέδιο αυτό απέρριπτε την ομοσπονδιακή νομοθεσία σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ για τον κ. Μασκ αυτό αποτελούσε μία μορφή επένδυσης που θα μπορούσε να αποδείξει ότι το όραμά του για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου είναι λειτουργικό και οικονομικό.

H Αυστραλία αποτελεί τον κατάλληλο στόχο για τον κ. Μασκ. H χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα άνθρακα παγκοσμίως. Διαθέτει άφθονες δυνατότητες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας καθώς και υδροηλεκτρικούς πόρους. Ωστόσο μέχρι και σήμερα, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Αυστραλία έχει αυξηθεί κατά 20% την περίοδο 2012-2016, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα κόστισε στους Αυστραλούς αρκετά περισσότερο (50%-100%) απ’ ό,τι στους Αμερικανούς, σύμφωνα με αναλυτές.

Η υψηλή, όμως, χωρητικότητα της μπαταρίας που κατασκεύασε η Tesla δεν δημιουργεί ενέργεια, αλλά την αποθηκεύει. Η πολιτεία ήδη επενδύει στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Η μπαταρία θα αποθηκεύει αυτήν την ενέργεια για να αποκλιμακώσει την πίεση από τη μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και για να βοηθήσει στη διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου της περιοχής. «Περισσότερο από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Νότια Αυστραλία προέρχεται από την αιολική ενέργεια, κάτι που είναι καλό», επισημαίνει ο Τόνι Γουντ, διευθυντής ενέργειας στο Grattan Institute, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο τρόπος διαχείρισης των διαστημάτων που δεν υπάρχει αέρας δεν ήταν τόσο καλός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ