Όπως αναφέρει ο Independent, η ανακάλυψη έγινε από μια διεθνή ομάδα αστροφυσικών, με επικεφαλής το Queen's University του Belfast, χρησιμοποιώντας το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η τεράστια μαύρη τρύπα διέλυσε ένα αστέρι, και «χρησιμοποίησε» τα αστρικά του συντρίμμια για να καταστρέψει ένα άλλο αστέρι ή πιθανόν μία μικρότερη μαύρη τρύπα.
Η μαύρη τρύπα που έλυσε το διπλό μυστήριο
Το 2019, οι αστρονόμοι είδαν για πρώτη φορά το σήμα ενός αστεριού που πλησίασε πολύ μια μαύρη τρύπα και καταστράφηκε από τις βαρυτικές δυνάμεις της.
Μόλις διαλύθηκε, τα υπολείμματα του αστεριού άρχισαν να κάνουν κύκλους γύρω από τη μαύρη τρύπα σχηματίζοντας έναν δίσκο εναπόθεσης ύλης, έναν τύπο «αστρικού νεκροταφείου».
Σε μερικά χρόνια, ωστόσο, αυτός ο δίσκος έχει επεκταθεί προς τα έξω και τώρα βρίσκεται απευθείας στο μονοπάτι ενός άλλου αστεριού. Το άστρο που βρίσκεται τώρα σε τροχιά συντρίβεται επανειλημμένα από τον δίσκο εναπόθεσης, περίπου μία φορά κάθε 48 ώρες, προκαλώντας θεαματικές εκλάμψεις ακτίνων Χ και φωτός.
Οι παρατηρήσεις αυτές συνδέουν ένα ήδη επιβεβαιωμένο φαινόμενο, την μαζική απελευθέρωση φωτός όταν ένα αστρικό αντικείμενο συγκρούεται με αυτές τις τρύπες, με ένα επίμονο μυστήριο, αυτό των εκλάμψεων ακτίνων Χ στο κέντρο των Γαλαξιών.
Η επικρατούσα θεωρία θέλει τους περισσότερους γαλαξίες να έχουν σχηματιστεί γύρω από μία λεγόμενη, υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, η οποία λόγω της απίστευτης βαρυτικής της έλξης, συγκρατεί τη δομή τους, αλλά δημιουργεί ακραίες συνθήκες στο κέντρο τους.
«Υπήρχαν πυρετώδεις εικασίες ότι αυτά τα φαινόμενα συνδέονται και τώρα ανακαλύψαμε την απόδειξη ότι είναι», σημείωσε ο συγγραφέας της έρευνας, Δρ. Dheeraj Pasham.
Πλέον, υπάρχει μία ισχυρότατη ένδειξη πως οι εκλάμψεις ακτίνων Χ στο κέντρο των γαλαξιών, προέρχονται από ανάλογες προσκρούσεις κοντινών σωμάτων, πάνω στους δίσκους εναπόθεσης των τεράστιων μαύρων τρυπών.