Η λίμνη Κρόφορντ, που είναι μια μικρή, βαθιά λίμνη μέσα σε μια προστατευόμενη από την UNESCO περιοχή στο νότιο Οντάριο μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο για την μελέτη αναφορικά με την ανθρωπόκαινο εποχή, δηλαδή την γεωλογική εποχή που ορίζεται από την τεράστια και αποσταθεροποιητική επίδραση της ανθρωπότητας στον πλανήτη.
Η ανθρωπόκαινος εποχή είναι μια προτεινόμενη γεωλογική εποχή που χρονολογείται από την έναρξη σημαντικών ανθρώπινων επιπτώσεων στη γεωλογία και τα οικοσυστήματα της Γης, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να ορίσουν μια νέα γεωλογική χρονική περίοδο για να αναγνωρίσουν τις αλλαγές που έχουμε επιφέρει στον πλανήτη, και η λίμνη Κρόφορντ είναι το πρότυπο παράδειγμά τους.
Ενδιαφέροντα ιζήματα για την ανθρωπόκαινο εποχή
Ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν την έρευνα έχουν τα ιζήματα από την έντονη καύση ορυκτών καυσίμων, ακόμη και το πλουτώνιο από δοκιμές βομβών.
Ο δρ Σάιμον Τέρνερ από το University College του Λονδίνου ανέφερε πως «ένας πυρήνας από τις βυθιζόμενες λάσπες της μοιάζει με ένα τεράστιο βρώμικο γλειφιτζούρι, αλλά περιέχει αυτά τα όμορφα, πολυστρωματικά ιζήματα». «Αυτά τα στρώματα καταγράφουν προϊόντα καύσης ορυκτών καυσίμων, πλουτώνιο, αλλαγές στη γεωχημεία, αλλαγές στη μικρο-οικολογία , δηλαδή όλα τα είδη όσων καταγράφουν την περιβαλλοντική αλλαγή», δήλωσε στο BBC News ο Τέρνερ που είναι και γραμματέας της Ομάδας Εργασίας για την Ανθρωπόκαινο εποχή (AWG).
Δείγματα από τις λάσπες του Κρόφορντ στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα φέτος για να προσπαθήσουν οι ειδικοί να προσδιορίσουν πού ακριβώς στα λασπώδη στρώματα εμφανίζεται για πρώτη φορά η παρουσία του ραδιενεργού στοιχείου και στη συνέχεια αυξάνεται κατακόρυφα.
«Βλέπουμε πλουτώνιο σε ιζήματα και άλλα υλικά περίπου από το 1945 και μετά, ευρήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα δοκιμών ατομικών όπλων», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Κάντι. «Ένα από τα ισότοπα πλουτωνίου που εξετάζουμε έχει χρόνο ημιζωής 24.000 ετών, οπότε θα είναι ορατό στα ιζήματα για τουλάχιστον 100.000 χρόνια» δήλωσε ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στο BBC News.
Ο πυθμένας της λίμνης Κρόφορντ, λοιπόν, διατηρεί τις πιο πρόσφατες αναμνήσεις της Γης με σαφή χρονολογική σειρά.