Επιστήμη

Επαναστατική έρευνα: Η αναζωογόνηση του αίματος θα μπορούσε να «καθυστερήσει τη γήρανση»

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια αποκάλυψαν ένα εύρημα που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι όσον αφορά τη γήρανση.

Μπλοκάροντας τη φθορά των βλαστοκυττάρων του μυελού των οστών με ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, οι ερευνητές «επέστρεψαν εντυπωσιακά τα βλαστοκύτταρα του αίματος σε νεότερη, υγιέστερη κατάσταση» σε πειραματόζωα, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, υπό την Εμμανουέλ Πασέκ (Emmanuelle Passegué), τη διευθύντρια της Columbia Stem Cell Initiative, «η αναζωογόνηση του αίματος ενός ηλικιωμένου μπορεί τώρα να είναι εφικτή».

Οι ερευνητές είπαν ότι «τα βλαστοκύτταρα του αίματος ζουν σε μια θέση» και ότι «η λεπτομερής έρευνα του περιβάλλοντος του μυελού των οστών» αποκάλυψε ότι όταν γερνούν, υπόκεινται σε φθορά και «κατακλύζονται από φλεγμονή».

«Ένα γερασμένο σύστημα αίματος, επειδή είναι ένας φορέας για πολλές πρωτεΐνες, κυτοκίνες και κύτταρα, έχει πολλές κακές συνέπειες για τον οργανισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ένας 70χρονος με σύστημα αίματος 40 ετών θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια υγείας, αν όχι μεγαλύτερη διάρκεια ζωής».

«Γνωρίζουμε ότι ο οστικός ιστός αρχίζει να υποβαθμίζεται όταν οι άνθρωποι είναι στα 50 τους. Τι συμβαίνει στη μέση ηλικία; Γιατί η θέση αποτυγχάνει πρώτα;»έγραψε στο δελτίο τύπου η Πασέκ.

«Μόνο έχοντας μια βαθιά μοριακή κατανόηση θα είναι δυνατό να εντοπιστούν προσεγγίσεις που μπορούν πραγματικά να καθυστερήσουν τη γήρανση».

Σύμφωνα με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Καρλ Μίτσελ (Carl Mitchell), ο οποίος ανακάλυψε ότι το αντιφλεγμονώδες φάρμακο anakinra (Kineret) - που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αναστρέφει ορισμένες από τις επιπτώσεις της γήρανσης στο αιμοποιητικό σύστημα.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τέτοιες στρατηγικές υπόσχονται τη διατήρηση της υγιέστερης παραγωγής αίματος στους ηλικιωμένους», είπε ο Μίτσελ.

Η ομάδα βρήκε αυτό το φάρμακο αφού εξέτασε τα βλαστοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία όλου του αίματος στο σώμα ενός ατόμου. Ανέλυσαν επίσης τις κόγχες όπου βρίσκονται αυτά τα ειδικά κύτταρα εντός του μυελού των οστών - το κέντρο των οστών ενός ατόμου.

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, τα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα αρχίζουν επίσης να αλλάζουν. Αρχίζουν να παράγουν όλο και λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια και κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιματολογικές παθήσεις όπως αναιμία καθώς και σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά τα γηρασμένα αιμοσφαίρια έχουν επίσης μεγαλύτερο πρόβλημα να διατηρήσουν τη γενετική τους δομή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου του αίματος.

Προηγούμενες προσπάθειες αναζωογόνησης του συστήματος αίματος - μέσω άσκησης, διατροφής, ακόμη και μεταγγίσεων αίματος σε νεαρά άτομα - απέτυχαν σε πειράματα με ποντίκια. Τότε ήταν που η ομάδα του Πασέκ άρχισε να κοιτάζει τον ίδιο τον μυελό των οστών. Και για άλλη μια φορά, η φλεγμονή είναι ο εχθρός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ