Επιστήμη

Γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι «σχεδιασμένος» για να μείνει ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα;

Οι φυσιολογικές αλλαγές τη νύχτα, όπως η νευρωνική δραστηριότητα, συνδέονται με τη διαταραχή της συμπεριφοράς. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί παίζουν, επίσης, βασικό ρόλο στη νυχτερινή λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το Onmed.gr, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αντιληφθούν ότι είναι πιο παραγωγικοί ή δημιουργικοί τη νύχτα, ενώ άλλοι μπορεί να κάνουν νυχτερινή εργασία ή να εργάζονται σε βάρδιες.

Αλλά μια νέα ερευνητική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Frontiers in Network Psychology, αναφέρει ότι το να μείνετε ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Στην πραγματικότητα, οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι το μυαλό απλά δεν είναι «σχεδιασμένο» για να είναι ξύπνιο τις πρώτες πρωινές ώρες της νύχτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στη γνωστική λειτουργία, η νέα έρευνα επικεντρώνεται πιο συγκεκριμένα στο τι συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν είναι ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα.

Η υπόθεση «Mind After Midnight» που προκύπτει δηλώνει ότι ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να δουλεύει όπως λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ως αποτέλεσμα, είναι πιο πιθανό να λάβουμε παρορμητικές και ακόμη και «επικίνδυνες» αποφάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γιατί το να μένεις ξύπνιος μετά τα μεσάνυχτα επηρεάζει την υγεία

Στη νέα ανασκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν έναν μεγάλο αριθμό μελετών που διερευνούν τις επιπτώσεις της νυχτερινής συμπεριφοράς στο μυαλό και πώς ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η εργασία αποκάλυψε ότι πολλές φυσιολογικές δραστηριότητες εμφανίζονται στον εγκέφαλο (όταν είναι ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της νύχτας) για να συμβάλουν στην κακή γνωστική λειτουργία.

Οι συγγραφείς τόνισαν ότι το να είσαι ξύπνιος κατά τη διάρκεια της νύχτας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο:

  • αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού
  • συμμετοχή σε βίαιες συμπεριφορές
  • χρήση αλκοόλ και παράνομων ουσιών
  • υψηλότερη πρόσληψη τροφής

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μοριακά μας επίπεδα, οι νευρωνικές μας δραστηριότητες και η υπευθυνότητα είναι εναρμονισμένα με τη «συνήθη συμπεριφορά» της εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα, ωστόσο, αυτές οι ίδιες παράμετροι συντονίζονται με τη «συνήθη συμπεριφορά του ύπνου».

Παρά τα ευρήματα αυτά, οι ειδικοί λένε ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

Επιπλέον, ο ανεπαρκής ύπνος «εμποδίζει τους νευρώνες να εργαστούν καλύτερα επειδή δεν είχαν χρόνο να ανακάμψουν και αυτή η έλλειψη ύπνου ισχύει τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας όσο και την επόμενη ημέρα», εξήγησε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Andrew Tubbs, ερευνητής στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Ύπνου και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Οι κιρκάδιοι ρυθμοί προάγουν την εγρήγορση (και τη γνωστική λειτουργία) κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια εμποδίζουν/μειώνουν την εγρήγορση (και τη γνωστική λειτουργία) τη νύχτα για να προωθήσουν τον ύπνο», δήλωσε ο Tubbs.

«Το πρόβλημα με τη νυχτερινή εγρήγορση είναι ότι οι νευρώνες είναι κουρασμένοι από τον ανεπαρκή ύπνο και τώρα οι κιρκάδιοι ρυθμοί εργάζονται [επίσης] για να μειώσουν τη γνωστική λειτουργία και την εγρήγορση. Αυτός ο επικίνδυνος συνδυασμός είναι που οδηγεί το «Mind after Midnight».

Πώς οι κιρκάδιοι ρυθμοί επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης

Το σώμα έχει τέσσερις διαφορετικούς ρυθμούς που το βοηθούν να λειτουργεί, ένας από τους οποίους είναι κιρκάδιος. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί ουσιαστικά μάς λένε πότε να ξυπνήσουμε και να χαλαρώσουμε.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό, όπως το μπλε φως που εκπέμπεται από τις οθόνες.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν παρόμοιο κιρκάδιο ρυθμό, μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων.

Οι έφηβοι τείνουν να έχουν μια φυσική καθυστέρηση στους κιρκάδιους ρυθμούς τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί κιρκάδιοι τύποι, που επηρεάζονται από τη γενετική και το περιβάλλον έως το φύλο και την ηλικία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...