Μιλώντας στο CNBC στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου στη Γερμανία, ο Γκέιτς δήλωσε ότι μια πιθανή νέα πανδημία θα προέρχεται πιθανότατα από ένα διαφορετικό παθογόνο από αυτό της οικογένειας των κορονοϊών. Πρόσθεσε όμως, ότι οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία θα πρέπει να βοηθήσουν τον κόσμο να την καταπολεμήσει καλύτερα εάν γίνουν επενδύσεις τώρα, σύμφωνα με το ertnews.gr
«Θα έχουμε άλλη μια πανδημία. Θα είναι ένα διαφορετικό παθογόνο την επόμενη φορά», δήλωσε ο Γκέιτς.
Ο Γκέιτς δήλωσε επίσης ότι οι χειρότερες επιπτώσεις της νόσου έχουν εξασθενήσει, καθώς τεράστια τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αποκτήσει κάποιο επίπεδο ανοσίας. Η σοβαρότητά της έχει επίσης μειωθεί με την παραλλαγή Όμικρον.
Ωστόσο, ο Γκέιτς δήλωσε ότι σε πολλά μέρη αυτό οφείλεται στον ίδιο τον ιό, ο οποίος δημιουργεί ένα επίπεδο ανοσίας και έχει «κάνει καλύτερη δουλειά στο να φτάσει στον παγκόσμιο πληθυσμό από ό,τι εμείς με τα εμβόλια».
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι είναι ήδη «πολύ αργά» για να επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022. Επί του παρόντος, το 61,9% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα στο μέλλον για την ανάπτυξη και διανομή των εμβολίων, καλώντας τις κυβερνήσεις να επενδύσουν άμεσα.
«Την επόμενη φορά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε πιο γρήγορα και αντί για δύο χρόνια θα πρέπει να το κάνουμε σε έξι μήνες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τυποποιημένες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας mRNA, θα το καταστήσουν αυτό δυνατό.
«Το κόστος του να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία δεν είναι τόσο μεγάλο. Δεν είναι σαν την κλιματική αλλαγή. Αν είμαστε ορθολογικοί, ναι, την επόμενη φορά θα την προλάβουμε νωρίς», τόνισε.
Ο Γκέιτς, μέσω του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates Foundation, συνεργάστηκε με το Wellcome Trust του Ηνωμένου Βασιλείου για να δωρίσει 300 εκατομμύρια δολάρια στο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), το οποίο βοήθησε στη δημιουργία του προγράμματος Covax για την παροχή εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Ο CEPI στοχεύει να συγκεντρώσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να μειώσει το χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου σε μόλις 100 ημέρες.