Δύο αστροβιολόγοι από το πανεπιστήμιο Technische Universität στο Βερολίνο της Γερμανίας ισχυρίζονται ότι οργανικές ενώσεις που ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη Άρη από το διαστημικό όχημα Curiocity της NASA θα μπορούσαν να αποτελούν σημάδι αρχαίας ζωής στον Άρη.
Συγκεκριμένα, οι Δρ Γιάκομπ Χάινζ και Ντιρκ Σούλτσε-Μακούχ ανέφεραν πως τα θειοφαίνια που ανακαλύφθηκαν από το ρόβερ της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στον Κόκκινο Πλανήτη βρέθηκαν εκεί ως αποτέλεσμα βιολογικών διεργασιών.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrobiology, τα θειοφαίνια ίσως σχηματίστηκαν από τη διαδικασία μείωσης του θείου εξαιτίας βακτηρόων που ζούσαν στον Άρη, όταν ο πλανήτης ήταν πιο θερμός και υγρότερος.
«Αναγνωρίσαμε διάφορες βιολογικές διαδρομές για τα θειοφαίνια, που μοιάζουν πιο πιθανές από αντίστοιχες χημικές, αλλά ακόμη χρειαζόμαστε αποδείξεις», ανέφερε ο Δρ Ντιρκ Σούλτσε-Μακούχ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις μπορεί να εμφανίστηκαν στον Άρη ως αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων εξαιτίας μετεωριτών, που χτύπησαν τον Κόκκινο Πλανήτη.