Επιστήμη

Γεωπόνε, πώς φτιάχνω σωστό κομπόστ;

Εδώ και αρκετό καιρό πήρα την απόφαση να βοηθήσω τον κήπο μου με κομπόστ που θα φτιάξω η ίδια. Έχω διαβάσει σε πολλές σελίδες συμβουλές, αλλά δηλώνω μπερδεμένη 100%. Ποιες πρώτες ύλες είναι κατάλληλες; Σε πολλά sites έχω δει πως όλα τα μαγειρικά υπολείμματα κάνουν ενώ σε άλλα αναφέρουν πως δεν πρέπει να υπάρχουν λίπη και απαγορεύεται το κρέας. Επίσης, ποιο υλικό είναι κατάλληλο για τη βάση της κατασκευής; Zω σε παραθαλάσσιο μέρος - η θαλάσσια άμμος μπορεί να αξιοποιηθεί ή χρειάζεται κάτι πιο ανθεκτικό, όπως χαλίκι;

Απάντηση

Photo: ozten@Flickr
Photo: ozten@Flickr

Αγαπητή bostanista,Συμφωνώ και επαυξάνω με την απόφασή σου να φτιάξεις το δικό σου κομπόστ. Το κομπόστ είναι ένα πολύτιμο οργανικό λίπασμα που συγχρόνως αποτελεί και εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό. Σχετικά με το κομπόστ, μας ενδιαφέρει να το φτιάξουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα και με τις λιγότερες οσμές.
Κατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι οι εξής:

  • Φρέσκα φύλλα και κομμένο γρασίδι
  • Ξερά φύλλα από φυτά και δέντρα
  • Κλαδιά δένδρων και θάμνων, αρκεί να έχουν τεμαχιστεί
  • Ζιζάνια και αγριόχορτα, αρκεί να μην έχουν ώριμους σπόρους
  • Στάχτη από φυσικό ξύλο, μη εμποτισμένο σε χημικά
  • Πριονίδια ξύλου σε μικρή ποσότητα, μη εμποτισμένα σε χημικά
  • Φυτικά υπολείμματα κουζίνας που να μην περιέχουν έλαια
  • Μικρές ποσότητες από στυμμένα λεμόνια και πορτοκάλια γιατί θα δημιουργήσουν πολύ όξινο pH
  • Υπολείμματα βρασμένων φυτικών φαγητών που δεν περιέχουν λάδι
  • Τσόφλια από αυγά
  • Υπολείμματα του καφέ και τσαγιού
  • Άχυρο
  • Φύκια θάλασσας τεμαχισμένα
  • Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρή ποσότητα
Photo: cleanairgardening@Flickr Photo: cleanairgardening@Flickr

Αντίθετα, ακατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι οι ακόλουθες:

  • Κρέας και κόκαλα
  • Ζωικά παράγωγα και λίπη
  • Μεταλλικά αντικείμενα
  • Πλαστικά αντικείμενα
  • Γυάλινα αντικείμενα

Ο χρόνος κομποστοποίησης είναι 5-6 μήνες, αν και κυκλοφορούν γαιοσκώληκες στο εμπόριο και ειδικά σκευάσματα που επιταχύνουν τη διαδικασία. Πάντως, βασικό είναι να αναμοχλεύεις ανά μία εβδομάδα το κομπόστ, καθώς και να έχει σταθερή σχετική υγρασία. Αν το μίγμα σου είναι ξερό, προσθέτεις νερό για να το υγράνεις. Αν είναι πολύ υγρό και βουρκιασμένο, πρέπει να προσθέσεις ξερά φύλλα η ροκανίδια για να το στεγνώσεις. Μια καλή αναλογία φρέσκου χορταριού και ξερών για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1.

Σχετικά με τη βάση του κομποστοποιητή, μπορείς να τοποθετήσεις είτε άμμο είτε χαλίκι χωρίς κανένα πρόβλημα. Καλή επιτυχία!

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

bostanistas.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Θρήνος στην Ουκρανία! Η Ουσπένοβκα του Κουράχοβο μετατράπηκε σε ομαδικός τάφος για 400 Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές μετά από ρωσική απρόοπτη έφοδο

Τρομερές απώλειες υπέστη η 79η Ταξιαρχία Εναέριας Εφόδου του ουκρανικού στρατού στην κατεύθυνση του Κουράχοβο
lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...