Η ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης προκαλεί αντιδράσεις στην Τουρκία, με την Άγκυρα όμως να αφήνει ανοιχτό ένα διάδρομο διαπραγματεύσεων.
Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη
Σε μια κίνηση που αποτυπώνει επισήμως σε ευρωπαϊκό κείμενο τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προχώρησε η Αθήνα χθες: Κατέθεσε με καθυστέρηση το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιό της, κατ' απαίτηση της ΕΕ και λίγο πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας στο τέλος του μήνα.
Μία ημέρα πριν, το Εθνικό Κέντρου Ερευνών για το Ναυτικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου της Άγκυρας δημοσιοποίησε την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Τουρκίας, χωρίς όμως να περιλαμβάνει σχετικό χάρτη. Εκείνος δημοσιοποιήθηκε χθες, μετά τον ελληνικό, στην εφημερίδα Μιλλιέτ και στο κρατικό πρακτορείο Αναντολού. Ακολούθησε αυστηρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο τονίζει ότι "Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο ‘Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο’ (ΘΧΣ), που έχει δηλωθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο". Αναφέρει δε ότι "για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας. Υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες και ότι στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας είναι πάντα πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος".
"Η Τουρκία", καταλήγει το κείμενο, "διατηρεί την άποψη ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, της ισότητας και της καλής γειτονίας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία, αντανακλά το πνεύμα που επιθυμούν να διατηρήσουν και τα δύο μέρη στις σχέσεις τους".
Ο διαδρομος διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτός
Παρά την αυστηρή προειδοποίηση του ΤΥΠΕΞ, η Άγκυρα αφήνει ένα διάδρομο ανοικτό για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα επικαλούμενη την Διακήρυξη των Αθηνών, στο πλαίσιο της οποίας εκκρεμεί συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη – με την ημερομηνία της ωστόσο να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, όπως αναφέρει η Deutsche Welle
Για τον τουρκικό Τύπο, πάντως, οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν την ένταση με την Ελλάδα, με την αντικυβερνητική Sozcu να αναφέρει, ότι μια πρόκληση, που για την Τουρκία ήταν αιτία πολέμου από το 1995, επανέρχεται τώρα στο τραπέζι. "Η Ελλάδα", γραφεί η εφημερίδα, "θα υποβάλει χάρτη στην ΕΕ, που θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια στις 27 Απριλίου". Η ίδια εφημερίδα θεωρεί ότι η έλλειψη αντίδρασης από την Τουρκία εγείρει ανησυχίες ότι το Αιγαίο μπορεί να γίνει ουσιαστικά μια "ελληνική λίμνη". Αντίθετα, η φιλοκυβερνητική Μιλλιέτ τονίζει ότι η Ελλάδα δημοσίευσε τον χάρτη της μετά την Τουρκία και ότι η Γαλάζια Πατρίδα προκαλεί συναγερμό και στην Ελλάδα, ενώ ο θαλάσσιος χωροταξικός χάρτης της Τουρκίας προκαλεί εντάσεις στην Αθήνα.
Στο μεταξύ, η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αποφασίστηκε το δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας με εύρος προϋπολογισμού τα 25 δις ευρώ, σχολιάζεται εκτενώς στον τουρκικό Τύπο, ιδιαίτερα ως προς την αγορά πυραύλων από τη Γαλλία, που, όπως λέει η Σαμπάχ, κλιμακώνει την απειλή για την Τουρκία.