Economy
Updated at:

Όλα αλλάζουν! Έρχεται "Σοκ και… ΔΕΟΣ" για όσους φοροδιαφεύγουν-Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο

Με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη, καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία και τη σύσταση της ειδικής μονάδας «Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών» (ΔΕΟΣ), το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ενισχύουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποσκοπούν στη διασφάλιση πρόσθετων εσόδων, τα οποία θα στηρίξουν νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2026.

Τα 4 νέα ψηφιακά – ηλεκτρονικά εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία από το 2025, παρουσίασε χθες (21.11.2024), μεταξύ άλλων, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ σε ειδική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

CONTINUE READING

Παράλληλά, πέρα από τα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής, στο επίπεδο των ελέγχων, δημιουργείται κοινή επιχειρησιακή υποδομή για τις ειδικές φορολογικές και τελωνειακές δυνάμεις της ΑΑΔΕ, που χειρίζονται τις πιο απαιτητικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στο πεδίο: Τις Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΟΣ). 

Το πρώτο μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία παρουσιάστηκαν από το ΥΠΟΙΚ και την ΑΑΔΕ χθες είναι, η καθολική δήλωση των εσόδων – εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025.Από 1.1.2025 θα γίνει υποχρεωτική η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA. Θεωρητικά, δεν θα μπορεί να εκπέσει ούτε ένα ευρώ για δαπάνες που δεν θα έχουν σταλεί στο myDATA. Ήδη από την ως τώρα εφαρμογή του myDATA, το δημόσιο εισέπραξε το 2025 περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από φόρο κερδών των επιχειρήσεων, τα οποία διέφευγαν από τα κρατικά ταμεία.

Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 η νέα εφαρμογή myDATAapp που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.

Το δεύτερο μέτρο είναι η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.

CONTINUE READING

Το τρίτο μέτρο είναι η έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.

Το τέταρτο μέτρο είναι η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας. Προηγουμένως, αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR