Health

Ιός HPV: Το εμβόλιο που προστατεύει από τον καρκίνο–Πότε πρέπει να χορηγείται

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ) ανακοινώνει νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά του HPV, κρίσιμο παράγοντα στην πρόληψη καρκίνων.

Το εμβόλιο HPV, το οποίο συνιστάται να γίνεται από την ηλικία των 9 ετών, σε αγόρια και κορίτσια, αποτελεί την πιο αποτελεσματική άμυνα έναντι του ιού που ευθύνεται για το 5% των καρκίνων παγκοσμίως, περιλαμβάνοντας καρκίνους στοματοφάρυγγα, τραχήλου της μήτρας, πρωκτού, πέους και κονδυλώματα.

Η έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου HPV παρέχει την υψηλότερη προστασία και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν γίνεται νωρίς, σε παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ανοσολογική απόκριση. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός σε αυτή την ηλικία είναι ισχυρότερος, καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν περισσότερα αντισώματα σε σχέση με εφήβους και ενήλικες, ενώ η προστασία είναι μακροχρόνια και χωρίς μακροχρόνιες παρενέργειες. Μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί μέχρι και την ηλικία των 18 ετών.

Το εννεαδύναμο εμβόλιο HPV, που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, προστατεύει έναντι των τύπων του ιού που προκαλούν το 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και το 90% των κονδυλωμάτων. Ο ΠΣΕΥ /ΝΠΔΔ τονίζει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και έχει αποδείξει την αξία του στην πρόληψη νοσημάτων που συνδέονται με τον HPV.

Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 697 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως, ενώ η πρόληψη με τον εμβολιασμό παραμένει το αποτελεσματικότερο όπλο απέναντι σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Ο ΠΣΕΥ θα συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού για τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)  σε αγόρια και κορίτσια, προσπαθώντας να βοηθήσει στο στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  έως το 2030 να έχουμε εμβολιάσει το 90% των κοριτσιών έως 15 ετών, ώστε το 2047 η χώρα να έχει εξαλείψει τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, έχοντας δημιουργήσει και έντυπο υλικό για τον σκοπό αυτό, τονίζει η κα Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου.

Ο ΠΣΕΥ καλεί τους γονείς να ενημερωθούν και να λάβουν δράση. «Επικοινωνήστε με τους Επισκέπτες Υγείας των τοπικών μονάδων υγείας για να ενημερωθείτε περαιτέρω και να προγραμματίσετε τον εμβολιασμό του παιδιού σας, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία από μια ασθένεια που επηρεάζει σημαντικό μέρος του πληθυσμού», προτρέπει η κα Δέσποινα Τοπάλη, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR