USA
Updated at:

Αμερικανός σύμβουλος: Ανεύθυνος και επικίνδυνος ο Μπάιντεν που συζητά με Ερντογάν για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35

Ο γνωστός Αμερικανός ειδικός και σύμβουλος Σινάν Σίντι,  ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών, είναι λάβρος για την Τουρκία αντανακλώντας την άποψη πολλών ειδικών στις ΗΠΑ.  

Ο ίδιος αναφέρει ότι “ η Τουρκία υποστηρίζει τη Ρωσία και τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να τους δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-35”.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι “ οι πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει ενεργά την επαναφορά της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35. Είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί γιατί η Ουάσιγκτον θα ήθελε να εξοπλίσει την Τουρκία με αυτά τα εξαιρετικά προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λαμβάνει ένθερμα μέτρα για να υπονομεύσει τα βασικά συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και των υπερατλαντικών συμμάχων μας.

Η επιλεξιμότητα της Τουρκίας να αποκτήσει F-35 έληξε ξαφνικά το 2019, ως απάντηση στην επιμονή της Άγκυρας να αποκτήσει το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400.

Ο Ερντογάν αγνόησε επανειλημμένα τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ότι η ενσωμάτωση του ρωσικού συστήματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συστήματα του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας στην Ρωσία να υπονομεύσει και να κλέψει τις δυνατότητες των αεροσκαφών F-35.

Με την παράδοση των S-400, η ​​κυβέρνηση Τραμπ εκδίωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων.

Η Τουρκία θέλει τώρα να υποχωρήσει από αυτή τη μοιραία απόφαση και έχει ξεκινήσει διάλογο με την Ουάσιγκτον για να βρει έναν τρόπο επιστροφής στο πρόγραμμα των F-35, με την  Ουάσιγκτον να ακούει.

Αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος των ΗΠΑ σε πολλά μέτωπα. Πρώτον, η προτεινόμενη λύση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των S-400 είναι μια ανεπαρκής θεραπεία για να πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει μια στρατηγική πλατφόρμα που θα διασφαλίζει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ έναντι των αντιπάλων.

Στα τέλη Αυγούστου, Τούρκοι αξιωματούχοι φέρεται να πρότειναν στους Αμερικανούς ομολόγους τους ένα σχέδιο για μόνιμη αποθήκευση των S-400 της Τουρκίας, αλλά δεν έδειξαν προθυμία να τα απενεργοποιήσουν πλήρως ή να μεταβιβάσουν το σύστημα σε αμερικανική επιτήρηση.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία δεν πιστεύει αληθινά στις αξίες που ορίζουν το ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Ερντογάν αποτελεί σαφή απειλή για τους στόχους και την ασφάλεια της συμμαχίας και των μελών της.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2024, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την απόφασή του να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο αδέσμευτο κίνημα BRICS+.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, επανέλαβε την επιθυμία του η Τουρκία να γίνει μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Και οι δύο αυτοί οργανισμοί δεν είναι μόνο οι αντίθετοι των δυτικών θεσμών της οικονομίας και της ασφάλειας των οποίων είναι μέλος η Τουρκία, αλλά είναι επίσης αφοσιωμένοι στην υπονόμευση της σημερινής τάξης πραγμάτων του ελεύθερου κόσμου.

Πιο πρόσφατα, ο Ερντογάν έδωσε μια συνέντευξη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία καυχιόταν για τις διευρυνόμενες σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα αντιτίθεται στην προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν είναι μακρινό άλμα να υποθέσουμε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να παίξει έναν ρόλο σπόιλερ σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία μεταξύ 2022 και 2023.

Η σκληρή αντι-ισραηλινή στάση της Άγκυρας κάνει τον αγκάλιασμα της Τουρκίας από την Ουάσιγκτον ακόμη πιο περίπλοκο.

Στις 12 Ιουλίου, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η Τουρκία απείλησε να λάβει μέτρα για να αποκλείσει το Ισραήλ από κάθε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «μέχρι να εδραιωθεί συνολική, βιώσιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη, οι προσπάθειες συνεργασίας με το Ισραήλ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν θα εγκριθούν από την Τουρκία».

Οι απειλές προς το Ισραήλ που προέρχονται από την Άγκυρα δεν είναι απλώς ρητορικές.

Η ισλαμιστική κοσμοθεωρία του Ερντογάν, βαθιά αντισημιτική και αντι-ισραηλινή, πληροφορεί τις ενέργειες της χώρας του.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στο ΝΑΤΟ που υπερασπίζεται την υπόθεση της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Καναδά.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Ερντογάν έχει εντείνει την παροχή διπλωματικής, υλικοτεχνικής και ίσως ακόμη και στρατιωτικής υποστήριξης στη Χαμάς.

Στις 21 Ιουλίου 2024, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, η Shin Bet, απέτρεψε μια τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που ενορχηστρώθηκε από την Τουρκία.

Η Shin Bet συνέλαβε πέντε τρομοκράτες που επιβεβαίωσαν τη στρατιωτική εκπαίδευση, τον οπλισμό και τα μετρητά που απέκτησαν στην Τουρκία.

Η ισραηλινή ασφάλεια έχει επανειλημμένα αναχαιτίσει όπλα και πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών που προέρχονταν από την Τουρκία με προορισμό την Γάζα.

Σε ένα συνέδριο του κόμματος στο Ρίζε της Τουρκίας, στις 28 Ιουλίου 2024, ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι θα εισβάλει στο Ισραήλ.

Η εμπρηστική ρητορική του Τούρκου προέδρου, σε συνδυασμό με την υλική υποστήριξή του στους τρομοκράτες, υποδηλώνουν ότι η Άγκυρα μπορεί να ακολουθήσει μια εξαιρετικά επικίνδυνη στάση κλιμάκωσης στην αναπτυσσόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ, Χεζμπολάχ και Ιράν.

Δεδομένου αυτού του ιστορικού, είναι πέρα ​​από ανόητο γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν εισέρχεται σε διάλογο με την Άγκυρα, για να διερευνήσει τρόπους εξοπλισμού της Τουρκίας με την κορυφαία ικανότητα στρατηγικών όπλων της δυτικής συμμαχίας.

Είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο.

Η Ουάσιγκτον είχε ήδη εγκρίνει την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2024, για να διασφαλίσει ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να διατηρήσει την ετοιμότητά της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσουμε συζητήσεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η Άγκυρα μπορεί να εξοπλιστεί με F-35, ακόμα κι αν απενεργοποιήσει τους S-400 από την στρατιωτική της δύναμη.

Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία.
Η Τουρκία συμμετάσχει σε μια συμμαχία ασφαλείας με χώρες  όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα ενώ αναζητείται λύσης να εισέλθει ξανά στο πρόγραμμα των F-35.

Η Άγκυρα πρέπει επίσης να καταβάλει προσπάθειες για να αποσυνδεθεί από τη ρωσική οικονομία εν καιρώ πολέμου. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες τουρκικές εταιρείες και ιδιώτες που υποστηρίζουν τον Πούτιν και αυτό πρέπει να τελειώσει.

Η Τουρκία πρέπει να επιδείξει επαληθεύσιμο ιστορικό μη ανταγωνισμού με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, και χώρες της ΕΕ όπως η Κύπρος.

Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τα πολλά χρόνια που υποστηρίζει τα τζιχαντιστικά τρομοκρατικά δίκτυα στην περιοχή, ξεκινώντας από τη Χαμάς, αλλά και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τις τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές όπως το ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Τέτοιες οντότητες, που έχουν γραφεία και προσωπικό εντός της Τουρκίας, πρέπει να διαλυθούν και οι λειτουργοί της να εκδοθούν για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματά τους.

Η Άγκυρα πρέπει να αποκαλύψει και να αποδεσμευτεί από όλους τους τρόπους με τους οποίους υποστηρίζει τέτοιες οντότητες.

Τέλος, οποιεσδήποτε συζητήσεις σχετικά με την απόκτηση αμυντικών προγραμμάτων από την Τουρκία πρέπει να ξεκινήσουν με τη συμμόρφωση της Άγκυρας τόσο με το γράμμα όσο και με το πνεύμα του νόμου για την αντιμετώπιση των αμερικανικών αντιπάλων μέσω κυρώσεων (CAATSA).

Η πιο προηγμένη αμερικανική τεχνολογία προορίζεται για την προστασία της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, και θα πρέπει να μοιράζεται μόνο με τους πιο αφοσιωμένους συμμάχους και εταίρους της Ουάσιγκτον. Η Τουρκία δεν πληροί αυτό το πρότυπο",κατέληξε ο ίδιος αποκαλύπτοντας το έντονο σκηνικό στις ίδιες τις ΗΠΑ για την Τουρκία που κάποιοι την θέλουν στην Δύση πάση θυσία αγνοώντας τα πάντα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR