Cyprus
Updated at:

Το Μαρί μετατρέπεται σε κύρια ναυτική βάση αποστολών της δύσης σε κρίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

«Λίαν συντόμως» πάει πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο δηλώνει στη Cyprus Times o υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας – Θα είχε περιεχόμενο μία αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά λόγω τουρκικού βέτο δεν θα μπορούσε να έχει πρακτικό αποτέλεσμα – Έχει ανοίξει ο δρόμος για αγορά οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ οι οποίες δίνουν δυνατότητα παροχής και δωρεάν υλικού

Του Μανώλη Καλατζή για το cyprustimes.com

Η Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, σε βάθος πενταετίας, θα εξελιχθεί και αναβαθμιστεί σε σύγχρονο λιμάνι, μέσα από το οποίο, θα τυγχάνουν διαχείρισης ανθρωπιστικές αποστολές σε περιόδους κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί πολεμικά πλοία χωρών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί φιλικές σχέσεις. Μιλάμε κυρίως για πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού αλλά και χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία με τις οποίες έχουμε ιδιαίτερα στενές σχέσεις και στον αμυντικό τομέα.

CONTINUE READING

Ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας στη Cyprus Times, αποκάλυψε πως ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση, για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το Υπουργείο Άμυνας, να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες για την αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί. Ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία της προμελέτης  για τα έργα και λίαν συντόμως θα πάω με πρόταση στη υπουργικό συμβούλιο, για να ξεκινήσει η μελέτη για έναρξη των διαδικασιών για αυτό το αμυντικό πρόγραμμα. Είναι ένα έργο, το οποίο είναι απαραίτητο ώστε να αναδεικνύει και στη πράξη η Κυπριακή Δημοκρατία τον γεωπολιτικό της ρόλο».

Ο Βασίλης Πάλμας, εξήγησε τον σκοπό αναβάθμισης της Βάσης:

«Η Κύπρος, είναι το ανατολικότερο άκρο της ΕΕ. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, αλλά και το γεγονός ότι έχουμε συμμάχους που δεν ανήκουν στην ΕΕ, με τους οποίους έχουμε άριστες σχέσεις, θεωρώ ότι η Ναυτική Βάση στο Μαρί θα δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο στη Κύπρο, αλλά και στην ΕΕ αλλά και στους υπόλοιπους συμμάχους μας, σε σχέση με τις εξελίξεις στη περιοχή.

Σπεύδω να σημειώσω, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες πως η Βάση θα έχει ανθρωπιστικό και ειρηνευτικό ρόλο και την ίδια ώρα ασφαλώς, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, θα μπορούν να σταθμεύουν  και πολεμικά πλοία, ώστε να εξυπηρετούνται οι φίλες χώρες αλλά και η ΕΕ. Από την Βάση, αν υπάρχει κάποια κρίση στην περιοχή θα μπορούν να διευθύνονται ανθρωπιστικές αποστολές, για να υποστηρίζουμε τους λαούς στην περιοχή μας».

CONTINUE READING

Κόστος περίπου €200 εκ

Κατά τον υπουργό Άμυνας, «το κόστος είναι μεγάλο για την αναβάθμιση της Βάσης. Το έργο δε θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχει ένας ορίζοντας τεσσάρων έως  πέντε χρόνων για να ολοκληρωθεί το έργο. Το κόστος μπορεί να φτάνει και γύρω στα €200 εκ. Αν υποθέσουμε ότι θα τη φτιάξουμε μόνοι μας, χωρίς βοήθεια από την ΕΕ ή από οποιονδήποτε άλλον, μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό  μπορεί να διατίθεται ένα ποσόν για να προχωράει το έργο ώστε να ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας.

Υπάρχουν κάποιες μέθοδοι με τις οποίες θα μπορούσαμε να αντλήσουμε κάποια κονδύλια από την ΕΕ. Χρειάζεται ένας χειρισμός, καθώς  θα πρέπει να αξιολογηθεί το έργο, για τον σκοπό που απαιτείται να κατασκευαστεί, το ρόλο που θα έχει κλπ. Προκαταρκτικά ήδη κάνουμε κάποιες επαφές».

Εξοπλιστικά προγράμματα και σχέση με ΗΠΑ – Γαλλία

Ο Υπουργός Άμυνας μιλώντας στη Cyprus Times αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί με διαφορές χώρες της ΕΕ και του δυτικού κόσμου ευρύτερα, αλλά και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Σημείωσε πως όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι σχέσεις μας και με τον Λίβανο είναι σε υψηλότατο επίπεδο, αλλά βεβαίως η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα α γνωστά προβλήματα με την Χεζμπολάχ. Ιδιαιτέρως στενή παραμένει η σχέση με τη Γαλλία. Όπως είπε ο Βασίλης Πάλμας, «η σχέση μας με τη Γαλλία είναι διαχρονική και δεν έχει δομηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά κάθε μέρα που περνάει οι σχέσεις μας εδραιώνονται ακόμα περισσότερο. Είναι μια από τις χώρες που εκτός από τις φιλικές σχέσεις, έχουμε και συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα και αυτό δεν είναι μυστικό, είναι κάτι γνωστό.

CONTINUE READING

Σημαντικότατη είναι και η σχέση με τις ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα και έχει πλέον φτάσει στο πιο υψηλό επίπεδο με την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου:  «Με την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ»,  σημείωσε ο Βασίλης Πάλμας «αρχίσαμε να βλέπουμε ήδη και θέματα αγοράς οπλικών συστημάτων χωρίς να έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω, ή και να είχα δεν θα μπορούσα να σας το πω».

Η συνεργασία στον εξοπλιστικό τομέα με τις ΗΠΑ, δίνει κάποια προνόμια τα οποία απολαμβάνουν οι χώρες που διατηρούν σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ουάσιγκτον. Είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια αποθέματα οπλικών συστημάτων τα οποία διαθέτουν σε συμμάχους. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, «αν για παράδειγμα αγοραστεί ένα οπλικό σύστημα από τις ΗΠΑ,  μπορεί να διατεθούν και κάποια άλλα συστήματα με μια μορφή δωρεάς, κατά κάποιο τρόπο, αναλόγως της συνεργασίας και του επιπέδου της συνεργασίας που υπάρχει».

Πρακτικά ανέφικτη η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές, πως η επιδίωξη μας είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο τομέας της άμυνας παραγνωρίζεται. Όπως είπε στη Cyprus Times «όσο δεν βρίσκεται λύση στο Κυπριακό, είμαστε καταδικασμένοι να σκεφτόμαστε ως χώρα που βιώνει ημικατοχή, έστω και αν έχουν περάσει 50 χρόνια από την εισβολή, έστω και αν οι συνθήκες είναι ‘ειρηνικές’, δεν σημαίνει πως ξεχνάμε ότι τα βόρεια εδάφη μας βρίσκονται υπό κατοχή.

To NATO και οι σκέψεις για ένταξη μας δεν έχουν ρεαλιστική βάση λόγω της Τουρκίας και ο Βασίλης Πάλμας εξηγεί:

«Και η πολιτική βούληση να υπάρξει, αν δεν υπάρχει, για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, σίγουρα θα υπάρξει βέτο από τη πλευρά της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, θεωρώ ανεδαφική μια τέτοια προσπάθεια, καθώς μπορεί να έχει περιεχόμενο αλλά δεν μπορεί να έχει πρακτικό αποτέλεσμα».

Μεγαλύτερος ο ρόλος μας αναλογικά με το μέγεθος μας

Ως προ την κατεύθυνση και το στίγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον διεθνή χάρτη ο Βασίλης Πάλμας ήταν σαφής: «Είναι ξεκάθαρο πως η Κύπρος έχει δυτική πολιτική προσέγγιση. Άλλωστε είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και με τις ΗΠΑ είμαστε στο ανώτατο επίπεδο συνεργασίας διατηρώντας ιδιαιτέρως καλές σχέσεις. Οι σύμμαχοι μας, οι υπόλοιποι, είτε ανήκουν είτε όχι στην ΕΕ, τρέφουν έναν ιδιαίτερο σεβασμό για τη Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους, Ελλάδα και Κύπρος έχουμε αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, λόγω και των εξελίξεων στην περιοχή μας. Αυτό το αποδεικνύουμε καθημερινώς και θα πρέπει να φροντίσουμε να τι αποδεικνύουμε και στο μέγιστο δυνατό βαθμό και στο μέλλον, γιατί οι εξελίξεις στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν όπως η Κύπρος να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που δικαιολογεί το μέγεθος της».

Στο πλευρό της Ουκρανίας ως θύματα εισβολής

Ο υπουργός Άμυνας καθιστά σαφές για ακόμα μία φορά πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αποστείλει αμέσως ή εμμέσως κανενός είδους στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Παρέχει μόνο πολιτική στήριξη και δυνατότητα εκπαίδευσης προσωπικού στον τομέα της ναρκαλίευσης. «Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Η στήριξη που δίνουμε στην Ουκρανία είναι στήριξη αρχών, υπό την έννοια ότι η Κύπρος βιώνει κατοχή από το 1974, μετά από εισβολή και η Ουκρανία δέχθηκε εισβολή από τη Ρωσία. Ως  εκ τούτου έχουμε ένα κοινό. Είμαστε και οι δύο χώρες θύματα εισβολής. Στηρίζουμε πλήρως τον αγώνα που διεξάγει η Ουκρανία αλλά δε καμία περίπτωση και ποτέ δεν έχουμε στείλει στρατιωτικό υλικό και το δηλώνω με κάθε υπευθυνότητα. Είναι γνωστό ότι εκπαιδεύουμε κόσμο όταν μας το ζητούν οι Ουκρανοί, σε θέματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR