Economy

"Χρωστάμε της Μιχαλούς"! Σε νέο ιστορικό ρεκόρ 407 δισ έφτασε το δημόσιο χρέος

Η αύξηση του χρέους της Ελλάδας αποτελεί μια ανησυχητική πτυχή της οικονομικής κατάστασης. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος με όρους κεντρικής διοίκησης έχει εκτιναχθεί στα 407,059 δισεκ. ευρώ που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, ποτέ το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είχε φθάσει σε αυτό το επίπεδο ρεκόρ...παρά την πολιτική της κυβέρνησης για επίτευξη υπερπλεονασμάτων.

Ταυτόχρονα, το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 230 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας μια ανησυχητική εικόνα για την οικονομική σταθερότητα της χώρας.

CONTINUE READING

Το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του 2024 έφτασε τα 16,73 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 10,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παράλληλα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στα 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κρίση στην Ενέργεια

Στον τομέα της ενέργειας, οι συνθήκες αντί να βελτιώνονται, επιδεινώνονται. Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το 2023 λόγω των υψηλών τιμών, που επηρεάζονται από την ακρίβεια στην αγορά τροφίμων. Τα νέα χρέη προς τους προμηθευτές ενέργειας ανήλθαν στα 403,9 εκατομμύρια ευρώ, επηρεάζοντας 1.332.714 μετρητές χαμηλής τάσης. Το χρέος ανά μετρητή ανέρχεται σε 303 ευρώ.

Η αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας (KWh) έως 25% τον Αύγουστο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 25% λόγω της επιβολής φόρου 10 ευρώ ανά MWh. Παρά την επιδότηση της κυβέρνησης των 0,016 λεπτών ανά KWh, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τα νοικοκυριά, με το χρέος ανά μετρητή υψηλής τάσης να διαμορφώνεται στα 8,4 εκατομμύρια ευρώ.

Το αφήγημα ότι η κυβέρνηση αυτή είναι καλύτερη από τους προηγούμενους έχει καταρρεύσει…
Είναι το ίδιο χάλια με τους προηγούμενους και για να μην θεωρηθεί η προσέγγιση αυτή απλουστευμένη θα παρουσιάσουμε ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία… που δείχνουν ότι όσοι κυβερνούν την Ελλάδα είναι τραγικές μετριότητες…

CONTINUE READING


Κεφαλαιακό μαξιλάρι…

Επί εποχής του επικίνδυνου ΣΥΡΙΖΑ όπου η κυβέρνηση τους σχεδόν κινδύνευσε να ρίξει στα βράχια την Ελλάδα… τελικά έγινε και ένα καλό.
Δημιουργήθηκε ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι για το χρέος και ένα απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας…
Σε γενικές γραμμές αυτό το μαξιλάρι ήταν το 2019 περίπου 33 δισεκ. ευρώ όσο είναι και σήμερα.Παρά την ανάπτυξη αυτό το απόθεμα ασφαλείας δεν άλλαξε.

Προσέξτε… μεταξύ 2019 και 2024 πέρασαν 5 χρόνια και το απόθεμα δεν άλλαξε…
Βέβαια το απόθεμα ήταν επαρκές και ίσως να μην χρειάζεται αύξηση αλλά αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει νέο αποθεματικό, όπως αναφέρει το bankingnews.gr

CONTINUE READING



Πραγματική ανάπτυξη… χωρίς Ταμείο Ανάκαμψης… σχεδόν 0%

Εάν αφαιρέσουμε τον αντίκτυπο των 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω του Covid που απλά σήμερα είναι εάν σχεδόν αδιάφορο θέμα… η πραγματική ανάκαμψη της Ελλάδος με όρους ΑΕΠ είναι 0%.Για να είμαστε ακριβείς σωρευτικά μεταξύ 2019 και 2024 η αύξηση του ΑΕΠ από τα 183 δισεκ. το 2019 στα 220 δισεκ. το 2023 δηλαδή αύξηση 37 δισεκ. ευρώ οφείλεται σε ποσοστό 70% στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Χωρίς αυτό οι εσωτερικές δυνάμεις παραγωγής εθνικού πλούτου κινούνται σε στάσιμα νερά.
Η συμμετοχή της εσωτερικής οικονομίας, χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης στο διάστημα 2019 με 2024 είναι μόλις 16 δισεκ. ευρώ δηλαδή 2,8 με 3 δισεκ. τον χρόνο. 

Σοκ σε νέο ρεκόρ το δημόσιο χρέος στα 407,5 δισ

Εδώ και καιρό αναφέρουν πολλοί ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται.
Αυτό είναι ψευδέστατο.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος με όρους κεντρικής διοίκησης έχει εκτιναχθεί στα 407,059 δισεκ. ευρώ που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ, ποτέ το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είχε φθάσει σε αυτό το επίπεδο.
Όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2012... είχε χρέος 367 δισεκ. ευρώ

Η αιτία της εκτίναξης του χρέους ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός τα repos που έφθασαν τα 53 δισεκ. ευρώ.

Εάν σε αυτά συμπεριλάβουμε και τις κρατικές εγγυήσεις που είναι εγγυήσεις και όχι πραγματικό χρήμα π.χ. για τις τράπεζες οι κρατικές εγγυήσεις φθάνουν τα 16,96 δισεκ. ευρώ… τότε αποδεικνύεται το εξής… ότι απλά η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος της…
Όταν ένας ιδιώτης έχει ένα καταναλωτικό δάνειο 5.000 ευρώ και το πληρώνει μεν αλλά δεν μπορεί να το μειώσει η τράπεζα άτυπα το εντάσσει στην κατηγορία των NPEs….

Ότι η Ελλάδα αδυνατεί να μειώσει το κρατικό της χρέος και παραμένει όχι μόνο στάσιμο αλλά αυξανόμενο είναι απόδειξη αποτυχίας.
Το ελληνικό χρέος έχει την εξής δομή
Ομόλογα δημοσίου 105 δισεκ.
Δάνεια μηχανισμών στήριξης 235 δισεκ.
Repos 53,5 δισεκ.

 

Επενδύσιμη οικονομία… όταν πουλάμε στους ξένους με προκλητικά ζημιά την ελληνική περιουσία

Η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα πρέπει να γραφεί στο Βιβλίο Γκίνες για την πιο αποτυχημένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.
Το κράτος επένδυσε 43 δισεκ. και πήρε πίσω περίπου 4 δισεκ. μαζί με το νέο placement στην Εθνική που θα υλοποιηθεί Νοέμβριο 2024.
Οπότε όταν ένα σπίτι… που σου κόστισε 100.000 ευρώ, το πουλάς 10.000 ευρώ αυτό δεν λέγεται επιτυχημένη πώληση, ούτε οι επενδυτές ήρθαν στην Ελλάδα επειδή είναι επενδύσιμη οικονομία… ήρθαν στην Ελλάδα επειδή ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα αγοράσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τσάμπα…

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR