Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ο «Ατσάλινος Θόλος» της Τουρκίας δεν μπορεί να συμπεριλάβει τους S-400 και θα πάρει καιρό να στηθεί παραδέχονται οι ίδιοι οι Τούρκοι

Ένα «Ατσάλινο Θόλο» θέλουν να φτιάξουν στην Τουρκία χρησιμοποιώντας εγχώρια τεχνολογία. Ο «Ατσάλινος Θόλος» περιγράφεται ως μια «ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική» όπου τα συστήματα αεράμυνας συνεργάζονται για την εξουδετέρωση στόχων σε διαφορετικά υψόμετρα.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν το χρονοδιάγραμμα, τη σημασία και τα χαρακτηριστικά του έργου αναφέρει η τουρκική υπηρεσία του BBC. Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας ενέκρινε το έργο στη συνεδρίασή της στις 6 Αυγούστου.

CONTINUE READING

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών, ο «Ατσάλινος Θόλος» περιγράφεται ως εξής:

«Πρόκειται για ένα σύστημα που αναπτύσσουμε σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, το οποίο διασφαλίζει ότι τα πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας και όλοι οι αισθητήρες και τα όπλα μας λειτουργούν ενσωματωμένα μεταξύ τους κάτω από μια δομή δικτύου. Δημιουργείται μια κοινή εναέρια εικόνα που παραδίδεται σε επιχειρησιακά κέντρα σε πραγματικό χρόνο και παρουσιάζεται στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Haluk Görgün είπε ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί με την κοινή εργασία των εταιρειών ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE και Μηχανημάτων και Χημικής Βιομηχανίας (MKE).

Γιατί είναι σημαντικό;

Μιλώντας στο BBC Turkish, ο Sinan Ülgen, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής (EDAM), αξιολόγησε την προώθηση μιας στρατηγικής από την Τουρκία που επικεντρώνεται στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα ως «τη σωστή προσέγγιση»:

«Αυτό το σχέδιο που ανακοινώθηκε στην τελευταία συνάντηση θα πρέπει να θεωρηθεί ως δόγμα, πέρα ​​από ένα μόνο έργο. Αυτό στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική που αποτελεί το μακροπρόθεσμο δόγμα της τουρκικής αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας. Από αυτή την άποψη, θα έχει επίσης ένα καθοδηγητικό χαρακτηριστικό για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία».

Σύμφωνα με τον Ülgen, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει την ικανότητα να υλοποιήσει ένα τέτοιο έργο.

«Αυτές οι δυνατότητες δεν υπήρχαν πριν από πέντε χρόνια. Επί του παρόντος, υπάρχουν εγχώρια συστήματα για αεροπορικά και αμυντικά συστήματα χαμηλού και μεσαίου υψόμετρου. Υπάρχουν UAV, υπάρχουν δορυφόροι που έχει η Τουρκία. Επομένως, η Τουρκία έχει τώρα πολλά συστήματα και υποσυστήματα για να δημιουργήσει αυτό που θέλει. Θα πρέπει να διαβαστεί ως «Ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική»».

Μοιάζει με το «Iron Dome»;

Αξιολογώντας το έργο, ο Sinan Ülgen λέει, «Το Ισραήλ είναι μια από τις χώρες που εφαρμόζει καλύτερα [αυτή την ιδέα] στον κόσμο. Το όνομά του στην πραγματικότητα μοιάζει λίγο πολύ με τον «Σιδερένιο Θόλο». Είναι μια ιδέα που εφαρμόστηκε με επιτυχία».

Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας Aaron Stein, ο οποίος επίσης παρακολουθεί στενά την Τουρκία, δήλωσε στο BBC Turkish ότι το έργο προβλέπει την απάντηση σε «διαφορετικές απειλές με διαφορετικούς πυραύλους».

Ο Stein σχολίασε ότι το «Steel Dome» είναι λειτουργικά διαφορετικό από τα στοιχεία του πυραυλικού αμυντικού συστήματος «Iron Dome» Arrow και Patriot.

Θα χρησιμοποιηθούν οι S-400;

Μετά την ανακοίνωση του έργου «Steel Dome», θέμα συζήτησης έγινε και ο ρόλος των συστημάτων S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία.

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 7 Αυγούστου, ο δημοσιογράφος Murat Yetkin υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σχολίασε ότι η ενσωματωμένη χρήση των S-400 στο σύστημα «Steel Dome» θα ήταν «αρκετά προβληματική».

Ο Sinan Ülgen υπενθύμισε στο BBC Turkish ότι η συντήρηση και η συντήρηση των S-400 απαιτούσε την παρέμβαση Ρώσων ειδικών:

«Η επιτυχία του δόγματος απαιτεί το σύστημα και τα στοιχεία του υποσυστήματος που αντιπροσωπεύουν την ολοκληρωμένη δομή να είναι διασυνδεδεμένα. Όλα τα συστήματα και τα υποσυστήματα [στο Steel Dome] θα πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους… Υπάρχουν μειονεκτήματα όσον αφορά τη συμπερίληψη ενός στρατηγικού οπλικού συστήματος όπως το S-400 σε αυτό το εθνικά αναπτυγμένο και κρυπτογραφημένο δίκτυο επικοινωνιών».

CONTINUE READING

Πότε θα τεθεί σε ισχύ;

Ο Ülgen επεσήμανε ότι ορισμένα από τα συστήματα αεράμυνας χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου που είναι πιθανό να βρίσκονται στο Steel Dome έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο πεδίο.

Τονίζοντας ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο διευθυντής της EDAM είπε ότι η Τουρκία θα επωφεληθεί από άλλες υπάρχουσες μεθόδους αεράμυνας σε αυτή τη διαδικασία και σημείωσε τα εξής:

«Η δοκιμή της επιτυχίας του και επομένως η διαμόρφωσή του ως αξιόπιστου συστήματος θα πάρει αναπόφευκτα χρόνο».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR