Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ερντογάν εκτός ορίων - Τα έβαλε με τον Δένδια: «Θρασύς» και «απρεπής» - Να τον βάλει στη θέση του ο Μητσοτάκης

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επιστρέφοντας από τα κατεχόμενα, όπου παρέστη στη φιέστα για την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, επανήλθε με σχόλια κατά του Νίκου Δένδια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς» και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλει τον Έλληνα υπουργό στη θέση του.

Παράλληλα, ζήτησε να αποφεύγονται κινήσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση στην Κύπρο, λέγοντας με νόημα: «η συνενοχή σε σφαγές στο Ισραήλ δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τους Ελληνοκύπριους ούτε την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία δεν θα διστάσει να κατασκευάσει ναυτικές βάσεις ή άλλες θαλάσσιες δομές στη "Βόρεια Κύπρο", αν αυτό αποδειχθεί «απαραίτητο». «Έχουμε και εμείς θάλασσα», πρόσθεσε.

Δεν βλέπει επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, χωρίς οι δύο πλευρές στο νησί να καθίσουν και να βουν από τις συνομιλίες «ως ίσοι».

«Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση. Η πλευρά που είπε “ναι” στο Σχέδιο Ανάν ήταν η Βόρεια Κύπρος. Δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτή τη λογική. Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους.

Ειλικρινά, δεν θεωρούμε δυνατό να ξεκινήσει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να καθιερωθεί μια κατάσταση όπου και τα δύο μέρη θα κάθονται και φεύγουν ως ίσοι από το τραπέζι. Ο πρόεδρος Ερσίν Τατάρ το δήλωσε ξεκάθαρα στην ομιλία του στην τελετή, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας», σημείωσε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «εάν χρειαστεί, μπορούμε να χτίσουμε ναυτικές βάσεις και ναυτικές δομές στο Βορρά». 

«Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν βήματα που δεν θα συμβάλουν ποτέ στην ειρήνη του νησιού, θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα οδηγήσουν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», είπε ο Ερντογάν ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «το να είσαι συμβαλλόμενο μέρος στη σφαγή στο Ισραήλ δεν θα ωφελήσει ούτε τους Ελληνες ούτε την Ελλάδα». 

Σχετικά με την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα είπε: «Σήμερα, όπως κάναμε πριν από 50 χρόνια, στεκόμαστε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα. Από αυτή την άποψη, θεωρώ πολύτιμη την εικόνα της ενότητας και της αλληλεγγύης που δώσαμε ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Έτσι, γίνεται κατανοητό ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά και η κόκκινη γραμμή των 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό μια για πάντα. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να δει και να παρουσιάσει τον τουρκοκυπριακό λαό, το ουσιαστικό στοιχείο του νησιού, ως μειονότητα. Το επιβεβαιώσαμε κυριολεκτικά στη σημερινή μας επίσκεψη. Καθίσταται σαφές μέρα με τη μέρα ότι το μοντέλο των δύο κρατών είναι η μόνη λύση στο Κυπριακό. Η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός λαός έχουν κάνει κάθε θυσία στον δρόμο προς τη λύση. Αν και το κόμμα που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν ήταν η Βόρεια Κύπρος, δυστυχώς ήταν οι Ελληνοκύπριοι που εκτιμήθηκαν. Δεν είναι πλέον δυνατό να φτάσουμε πουθενά με αυτό» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR