Weather

Καύσωνας διαρκείας με εξαντλητικές θερμοκρασίες -40άρια και σήμερα αλλά… τα χειρότερα έρχονται – Ποιες περιοχές θα «βράσουν» από Δευτέρα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με κατά τόπους συνθήκες καύσωνα, θα επικρατήσουν και την Κυριακή, σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού.

Πιο αναλυτικά γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και Πελοποννήσου, θα σημειωθούν πρόσκαιρα τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας όπου θα φτάσει τους 38 με 40 και τοπικά τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο, τα νησιά Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φτάσει τους 37 με 39 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη δυτική Μακεδονία και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 με 40 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στην Ήπειρο και πιθανώς στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 και στα ηπειρωτικά έως 40 και κατά τόπους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 με 36 και στη νότια Κρήτη έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 με 41 και τοπικά έως 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Κολυδάς: Τα χειρότερα έρχονται  

Οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται πως θα διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα, στα μέσα της οποίας αναμένεται, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Star Θοδωρή Κολυδά, η κορύφωση του κύματος καύσωνα.   

Όπως επισήμανε ο κ. Κολυδάς, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη στο Λεκανοπέδιο Αττικής οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Θα τους ξεπεράσουν όμως σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας αύριο Κυριακή.    

Χειρότερες ημέρες για τον καύσωνα φαίνεται ότι θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη, οπότε αναμένεται η μέγιστη θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και στην Αττική.

Τσατραφύλλιας: Επίμονος καύσωνας που ενδέχεται να κρατήσει μέχρι τις 25 Ιουλίου

Για έναν «επίμονο καύσωνα» κάνει λόγο στη σημερινή ανάρτησή του σχετικά με τον καιρό, ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Την ώρα που η χώρα πλήττεται από ισχυρό «κύμα» ζέστης, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ο μετεωρολόγος αναφέρει πως ο καύσωνας ίσως κρατήσει μέχρι τέλος του μήνα. Παράλληλα, τονίζει πως εκτός από την μεγάλη διάρκεια που τον χαρακτηρίζει, θα παρουσιάσει και ακραίες εξάρσεις.

Μάλιστα εντός της επόμενης εβδομάδας, δεν αποκλείεται οι θερμοκρασίες σε Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο, να ξεπεράσουν τους 42 - 43 βαθμούς Κελσίου. «Ο επίμονος καύσωνας που επηρεάζει και τη χώρα μας ενδέχεται να διατηρηθεί μέχρι της 24-25 Ιουλίου. Στο διάστημα αυτό οι επικρατέστερες θερμοκρασίες θα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τους 40 βαθμούς στις συνήθεις ηπειρωτικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη Θάλασσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσατραφύλλιας στην ανάρτησή του.

«Ωστόσο το καυσωνικό επεισόδιο που ζούμε εκτός από την μεγάλη διάρκεια θα παρουσιάσει και ακραίες εξάρσεις. Μία από αυτές φαίνεται να πραγματοποιείται το διήμερο Τετάρτη- Πέμπτη 17-18/7 με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 42-43 βαθμούς. Σε ποιες περιοχές; Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο. Επίσης δεν αποκλείεται λίγο πριν αποκλιμακωθεί ο καύσωνας να έχουμε και νέα ακραία έξαρση», συμπληρώνει.

«Υ.Γ : Σε καμία περίπτωση μην υποτιμήσετε το φαινόμενο. Θα περάσει και αυτό!», καταλήγει.

Καύσωνας διαρκείας με εξαντλητικές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνοοι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουλίου. Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στους 38-42°C.

Πιο «ευνοϊκή» προβλέπεται η κατάσταση στην Αττική, καθώς ο υδράργυρος  θα είναι στους 38-40°C. Αντίθετα, στα δυτικά και βόρεια αλλά και στη Θεσσαλία  ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 40-42°C.

Στις μεγάλες πόλεις οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές ακόμη και το βράδυ ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες, εντός της επόμενης εβδομάδας όπου αναμένεται να υπάρξει κορύφωση του κύματος καύσωνα, ο υδράργυρος σε δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο θα αγγίξει τους 43 βαθμούς.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR