F-16 Fighting Falcon
Armed Conflicts
Updated at:

Ιστορικό Γεγονός: Κατέφτασαν τα πρώτα δυτικά μαχητικά F-16 στην Ουκρανία - Πόσα παρέλαβε και πόσα ακόμη περιμένει το Κίεβο;

Εχθές Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 οι σύμμαχοι του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν πως ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στην Ουκρανία, μία διαδικασία που αναμένονταν να αρχίσει αυτό το καλοκαίρι.

Η Δανία και η Ολλανδία ξεκίνησαν να μεταφέρουν τα πρώτα αεροσκάφη στην χώρα, ενώ το Βέλγιο και η Νορβηγία υποσχέθηκαν να παράσχουν τις επόμενες παρτίδες F-16, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.

«Όσο μιλάμε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς F-16 από την Δανία και την Ολλανδία προς την Ουκρανία» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον.

«Αυτά τα αεροσκάφη θα πετούν στους αιθέρες της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι και θα διασφαλίσουν πως η χώρα θα μπορεί να προστατευτεί από την ρωσική επιθετικότητα» πρόσθεσε ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ.

Έφτασαν Ήδη τα Πρώτα Μαχητικά Λένε Πηγές

Ένας Ρώσος στρατιωτικός ειδικός δήλωσε τώρα σε κανάλι Telegram πως τα πρώτα μαχητικά F-16 δυτικής παραγωγής κατά πάσα πιθανότητα έχουν ήδη προσγειωθεί σε ουκρανικό έδαφος, συγκεκριμένα σε περιοχές της δυτικής Ουκρανίας.

Προειδοποίησε πως αυτές οι πλατφόρμες δεν πρέπει να υποτιμηθούν από την Ρωσία επειδή θέτουν σημαντικές απειλές για τον στρατό της Μόσχας.

«Εξαιτίας της σύγχρονης τεχνολογίας και των δυνατοτήτων μάχης του, το μαχητικό F-16 μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις ρωσικές δυνάμεις» πρότεινε ο ειδικός, προσθέτοντας πως η ουκρανική πολεμική αεροπορία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτά τα μαχητικά σε μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Πόσα θα Λάβει η Ουκρανία;

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από τους συμμάχους του 128 μαχητικά τύπου F-16, λέγοντας πως μόνο με τόσα μαχητικά θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας του. Αν και το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε τουλάχιστον 100 μονάδες στο Κίεβο, αναμένεται πως εν τέλει θα παραλάβει λιγότερες.

Για να συγκρίνετε, η Ρωσία χρησιμοποιηθεί καθημερινά περίπου 300 στρατιωτικά αεροσκάφη σε αποστολές πάνω από την Ουκρανία κάθε ημέρα.

Σε πρώτη φάση η Ουκρανία αναμένεται να παραλάβει 10 με 20 μαχητικά τύπου F-16. Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να παραλάβει η ουκρανική πολεμική αεροπορία πάνω από 100 τέτοια μαχητικά, αυτό το σενάριο είναι ιδιαίτερα απίθανο να συμβεί.

Ήδη η Νορβηγία είπε πως θα στείλει στην Ουκρανία περίπου 10 F-16 αντί των 22 που της είχε υποσχεθεί αρχικά.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR