Society

Κύκλωμα εκβιαστών: Οι 8 εκ των κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή - Νέα στοιχεία στο φως

Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου πέρασαν σήμερα οι 14 κατηγορούμενοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας. 
 

CONTINUE READING


Οι οκτώ εκ των κατηγορουμένων απολογούνται σήμερα ενώπιον των αρμόδιων ανακριτικών αρχών, ενώ οι υπόλοιποι έξι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο. Σημειώνεται ότι οι απολογίες ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι και παρέμεναν σε εξέλιξη ακόμη και μετά τις εννέα το βράδυ. 

Οι 14 κατηγορούμενοι της υπόθεσης, η οποία αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δυο κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση κι ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα κατ' εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση άνω 120 Χιλ ευρώ

Οι αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της δυσώδους αυτής υπόθεσης έπειτα από καταγγελία που δέχθηκαν. 

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησαν διαπίστωσαν ότι οι υπάλληλοι τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, για να τους δίνουν χρήματα και να γλιτώνουν τη βεβαίωση παραβάσεων από τη δημοτική αστυνομία.

Ποια είναι η «Νάνσυ» από το κύκλωμα εκβιαστών - Της έχω δώσει πάνω από €120.000, καταγγέλλει επιχειρηματίας

Το κύκλωμα εκβιαστών που προσέγγιζε και απειλούσε καταστηματάρχες στην Αθήνα όπως αποκαλύπτει επιχειρηματίας, ήταν ένα κύκλωμα με βαθιές ρίζες, μετρώντας τουλάχιστον μια δεκαετία δράσης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε: «Ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους το ’17 ή το ’16. Ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε (Νάνσυ) και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια, το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί, από εκεί και πέρα είναι αναγκαίο κακό». 

Αναφορικά με το πόσα χρήματα ζητούσαν τα μέλη του κυκλώματος από τους επιχειρηματίες, φανέρωσε πως «για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού, για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει, 10.000 – 15.000 ευρώ. Έχω δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα πάνω από 120.000 ευρώ».

Και συνέχισε: «Δεν παίζει το σενάριο να μην μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει, θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε το έκανε και μία άλλη γνωστή μου, η οποία της φάνηκαν πολλά τα 2.500 και τελικά πλήρωσε 5.000 ευρώ».

Ποια είναι η «Νάνσυ»

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο» είχε γράψει στην καταγγελία του, τον Απρίλιο, ο επιχειρηματίας από το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, περιγράφοντας μια κυρία που συστήνεται ως Νάνσυ, η οποία λέει στους μαγαζάτορες ότι μπορεί να μεσολαβήσει, ώστε να μη σφραγιστεί η επιχείρηση τους, αλλά εννοείται με το αζημίωτο.

Οι Αδιάφθοροι της ελληνικής αστυνομίας, που ανέλαβαν δράση, ξεσκέπασαν μια πολυμελή συμμορία από ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους, με αρχηγoύς μια 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα και έναν 64χρονο άνδρα από την Αθήνα, ο οποίος είχε ως βασικό ρόλο την καθοδήγηση Τμηματάρχη Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, για να δρα στο πλαίσιο της οργάνωσης.

Από την ακρόαση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των 14 συλληφθέντων, προκύπτει ότι είχαν στρατολογηθεί για την οργάνωση, μέλη από Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα, δύο από τους εμπλεκόμενους που δούλευαν στο ΥΠΠΟ, ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα 


Σε περιπτώσεις που οι καταστηματάρχες και οι ξενοδόχοι, δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την προστασία της οργάνωσης, τα διευθυντικά στελέχη τους απειλούσαν ότι θα διενεργηθούν εκ νέου έλεγχοι στις επιχειρήσεις τους και ότι θα τους βεβαιωθούν παραβάσεις.

Συνήθως τα χρήματα τα έπαιρνε ο αδελφός της 43χρονης που κινούσε τα νήματα, και στη συνέχεια τα έκρυβε στο σπίτι της μητέρας τους.

Οι δωροδοκίες σε δημόσιους υπαλλήλους, διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και πραγματοποιούνταν είτε σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να φαίνονται τυχαίες, είτε σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιος, όπως σε τουαλέτες καταστημάτων και σε αυτοκίνητα, ενώ κρατούσαν και τσίλιες για τυχόν «ύποπτα» άτομα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR