Economy

Πλειστηριασμοί: Στα αζήτητα βιομηχανικά ακίνητα της Ελλάδας

Πρόκειται για κτίρια που κάποτε έσφυζαν από ζωή και δραστηριότητα, ενώ σήμερα πολλά από αυτά βρίσκονται σε κατάσταση παρακμής, παραμελημένα και εγκαταλελειμμένα. 

της Ελευθερίας Πιπεροπούλου,

Καπνική Μιχαηλίδης

CONTINUE READING

Μια ιστορική βιομηχανία που είδε και πάλι το ακίνητό της να μένει στα αζήτητα είναι η Καπνική Μιχαηλίδης. Την περασμένη Τετάρτη οδηγήθηκε σε νέο ηλεκτρονικό σφυρί το βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στο Κιλκίς. Μετά τον άγονο πλειστηριασμό του Φεβρουαρίου, ο νέος είχε τιμή εκκίνησης και πάλι τα 6.491.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Deutsche Bank.

Ειδικότερα, το σφυρί, για το οποίο είχε μάλιστα σχηματιστεί και "Οριστικοποιημένη Λίστα Συμμετοχών", αφορούσε ένα γήπεδο έκτασης 200.876,61 τ.μ., μετά του επ’ αυτού κτιριακού συγκροτήματος αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού, άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο αποτελεί τμήμα μείζονος γηπέδου εμβαδού 300.134,68 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του οικισμού Κοτύλη (Καζάνοβο), στην κοινότητα Βαφειοχωρίου, στη δημοτική ενότητα Πολυκάστρου, του Δήμου Παιονίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καπνική Μιχαηλίδης θεωρείτο κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο, πίσω από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές. 

Ωστόσο, το 2017, ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου της εταιρείας προειδοποίησε για τον κίνδυνο "λουκέτου", λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, παύσης των εξαγωγών και ακυρώσεων παραγγελιών. Η διακοπή των εξαγωγών της εταιρείας οφειλόταν στη δέσμευση ποσοτήτων καπνού, ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου τόνων, που η εταιρεία είχε αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ (Προνομιούχο Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Ελλάδος). Έλεγχος που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα αποκάλυψε ότι από τις αποθήκες έλειπαν ποσότητες καπνού για τις οποίες η εταιρεία είχε εκδώσει τίτλους αποθήκευσης. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε μια αλυσίδα προβλημάτων για παραγωγούς και εργαζομένους, οδηγώντας σε δικαστικές διαμάχες και πλειστηριασμούς ποσοτήτων καπνού.

Enimex

Με το σφυρί βρέθηκε εκ νέου αντιμέτωπη και η Enimex (ΕΝΙΜΕΞ), που δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή βαλβίδων, συστημάτων μέτρησης και ρύθμισης, μετρητών αερίου και πακέτων CNG για εφαρμογές πετρελαίου και αερίου. 

Εις βάρος της εταιρείας είχαν προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα τέσσερις πλειστηριασμοί, οι τρεις από τους οποίους ολοκληρώθηκαν χωρίς να βρεθεί ενδιαφερόμενος. Συγκεκριμένα, οι πλειστηριασμοί αφορούσαν: 

CONTINUE READING

1. Ένα αγροτεμάχιο, έκτασης 5.802 τ.μ., που βρίσκεται στο αγρόκτημα Σταυροχωρίου του Δήμου Κιλκίς. Επί του αγρού έχει ανεγερθεί ισόγειο βιομηχανικό κτίριο εμβαδού 1.679,70 τ.μ. Η κατάσταση του ακινήτου κρίνεται καλή, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στις 407.508,80 ευρώ.

2. Ένα τεμάχιο αγρού Α’ κατηγορίας, εμβαδού 6.930 τ.μ., που βρίσκεται στην εποικισθείσα περιοχή του αγροκτήματος Σταυροχωρίου του Δήμου Κιλκίς. Επί του αγρού έχει ανεγερθεί ισόγειο βιομηχανικό κτίριο εμβαδού περίπου 1.800,00 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε οριστεί στις 436.694,40 ευρώ. 

3. Ένα γήπεδο που βρίσκεται εντός τού με αριθμό 6 Οικοδομικού Τετραγώνου της Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου Κιλκίς, της Τοπικής Κοινότητας Σταυροχωρίου του Δήμου Κιλκίς. Εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτήριο, εμβαδού 1.592 τ.μ. Η κατάσταση του ακινήτου κρίνεται καλή, σήμερα δεν χρησιμοποιείται, και εσωτερικά υπάρχουν περιορισμένες φθορές στις ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις. Η τιμή εκκίνησης για το εν λόγω ακίνητο είχε οριστεί στις 478.400 ευρώ. 

4. Ένα αδόμητο τεμάχιο αγρού, Γ΄ κατηγορίας, εμβαδού 3.718,00 τ.μ., που βρίσκεται στην εποικισθείσα περιοχή του αγροκτήματος Σταυροχωρίου του Δήμου Κιλκίς. Το αδόμητο αγροτεμάχιο ήταν το μόνο που πέρασε σε νέα χέρια, με την τιμή κατακύρωσης να διαμορφώνεται στις 2.113 ευρώ, ένα ευρώ υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης. 

Schwabe Hellas

Άγονο ήταν το σφυρί που πραγματοποιήθηκε και για το ακίνητο της βιομηχανίας ηλεκτροτεχνικών προϊόντων Schwabe Hellas στο Κορωπί. Ήταν η τρίτη φορά που για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός, αλλά τα προηγούμενα σφυριά είχαν τεθεί σε αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία της Schwabe Hellas ξεκίνησε το 1974. Η εταιρεία δημιουργήθηκε ως ελληνογερμανική κοινοπραξία και θεωρείται από τις πιο γνωστές στα προϊόντα φωτισµού, έχοντας την άδεια της Hermann Schwabe/Urbach (αργότερα Vossloh Schwabe). Σήμερα η εταιρεία, με εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία, εξειδικεύεται στην παραγωγή εξειδικευμένου ηλεκτροτεχνικού υλικού (για λαμπτήρες φθορισμού, υδράργυρου, μετασχηματιστές κ.ά.). Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει συγχωνευθεί με την Στυλιανός Σταμπούλης ΑΕΒΕ Ηλεκτροτεχνικών Προϊόντων.

CONTINUE READING

Το ακίνητο που βγήκε σε πλειστηριασμό είναι ένα αγροτεμάχιο, άρτιο και οικοδομήσιμο, μετά των επ’ αυτού κτιρίου-εργοστασίου, επιφανείας του επ’ αυτού κτίσματος, κατά τον αρχικό τίτλο κτήσεως 1.740,72 τ.μ., κείμενο στη θέση "Κλωσάρι" της κτηματικής περιφέρειας Κορωπίου του Δήμου Κρωπίας. Το ανωτέρω αγροτεμάχιο, κατά μεταγενέστερη καταμέτρηση, έχει έκταση 9.641,28 τ.μ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά στα 1.910.000 ευρώ, κατόπιν αίτησης ανακοπής εκ μέρους της Schwabe Hellas, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε την ανοδική διόρθωση της τιμής στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι o πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου 2023, είχε τιμή πρώτης προσφοράς το 1,89 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία να τίθεται τότε σε αναστολή. 

Φόρκυς Ιχθυοκαλλιέργειες 

Σε αναστολή τέθηκε, εν τω μεταξύ, ο πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για την εταιρεία "Φόρκυς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε.", η οποία ξεκίνησε στη Χίο το 1998.

Εις βάρος της εταιρείας είχε προγραμματιστεί ένας πλειστηριασμός για τις 26 Ιουνίου 2024, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. Το σφυρί αφορούσε τη μονάδα της εταιρείας στα Ψαχνά Ευβοίας, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 1.394.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση εκτίμησης, η εν λόγω μονάδα είναι μισθωμένη στη Σελόντα Α.Ε. 

Σημειώνεται ότι εις βάρος της Φόρκυς Ιχθυοκαλλιέργειες είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός και για τις 13 Μαρτίου 2024, με την ίδια τιμή εκκίνησης, ωστόσο και τότε η διαδικασία είχε τεθεί σε αναστολή. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR